Két vállalkozót vádolnak a szekszárdi gázrobbanás ügyében

2021.03.19. 13:04

Vádat emelt a Szekszárdi Járási Ügyészség két, lakásfelújítást végző vállalkozó ellen a 2019-ben egy szekszárdi társasházban történt gázrobbanás ügyében – tájékoztatta a Tolna Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

A 69 éves szekszárdi férfit és alvállalkozóját, egy 47 éves medinai férfit különösen nagy kárt okozó, gondatlan közveszélyokozással vádolják. A Herman Ottó utcában 2019. október 9-én történt nagy erejű robbanásban a négyszintes épület két lépcsőházában húsz lakás vált lakhatatlanná, többen megsérültek, és nyolcvan embernek kellett elhagynia az otthonát.

A főügyészség közleménye szerint a vádlottak abban a lakásban végeztek felújítást, amelyben a robbanás keletkezett. Az építési vállalkozó úgy bízta meg gázszereléssel a vízvezeték-szerelőt, hogy tudta, nincs gázszerelői képesítése. Az alvállalkozó – aki tervek és engedélyezés nélkül végezte a gázrendszer felújítását – egy konvektort nem csatlakoztatott a gázvezetékhez, egy konyhai készülék bekötőcsavarját pedig nem húzta meg. A robbanást a vád szerint az emiatt a légtérbe jutó gáz okozta. Noha az MTI akkor öt sérültről adott hírt, az ügyészség mai közleménye szerint négyen sérültek meg a balesetben.

A lakás tulajdonosa másodfokú égési sérüléseket szenvedett, hárman könnyebben megsérültek. Százhuszonöt lakásban, hat garázsban és hat gépkocsiban pedig összesen 150 millió forintos kár keletkezett.

Az ügyészség a vádlottakra fogház- és pénzbüntetés kiszabását kérte a Szekszárdi Járásbíróságtól.