Kósa Lajos: Komolyan a magyaroknak kéne a világban az észt osztani?

2021.03.19. 19:31 Módosítva: 2021.03.19. 19:52

Egyelőre a rendelkezésre álló ágyak kapacitása bőven elegendő (...) Sem a kórházi ágyakban, sem a lélegeztetőágyakban nem értük még el a rendelkezésre álló kapacitások felét – jelentette ki Kósa Lajos a Debreceni Televízió műsorában. 

A keleti vakcinabeszerzést érő bírálatokat a politikus úgy kommentálta, hogy „lehetne mindenfélét hőbörögni Moszkva és Peking ellen”, de ha nem ápolna kiváló viszonyt az Orbán-kormány a két országgal, akkor most nem lenne ennyi oltás Magyarországon.

Most komolyan nekünk, magyaroknak kéne a világban az észt osztani?

– tette fel a kérdést Kósa Lajos. Ezt egy afrikai mondással szemléltette, amely szerint 

ha kisegér vagy, akkor mindegy, hogy az elefántok szeretkeznek vagy harcolnak, neked észnél kell lenned.

Szerinte az Orbán-kormány ezt a politikát folytatja a magyar érdekeket szem előtt tartva. Ha a baloldalra hallgattak volna, akkor sokkal rosszabb lenne a helyzet – vonta le a következtetés Debrecen volt polgármestere. Hozzátette, minden lehetőséget megpróbálnak kifürkészni, hogy minél több biztonságos vakcina legyen jelen Magyarországon. Szerinte pedig egyes vakcinák engedélyeztetésének folyamata az nem más, mint a nagy gyógyszergyártó cégek egymás közti játszmái. 

A magyar fejlesztésű vakcináról azt mondta, hogy Debrecen kulcsfontosságú szerepet játszik a gyártásában, de az üzemet még meg kell építeni, a remények szerint pedig 2023-ban már lesz itt vakcinagyártás. Kósa Lajos szerint le fogjuk győzni a járványt, de az vissza-vissza fog térni. Májusra minden visszaáll a régi kerékvágásba – jósolta a Fidesz alelnöke.