Orbán Viktor: Maradnak a korlátozó intézkedések

D MTI20210305002
2021.03.19. 07:39 Módosítva: 2021.03.19. 08:18
A húsvéti ünnepekre egy hét múlva külön szabályok jöhetnek, és amint beoltottak két és fél millió embert, megkezdődhet a nyitás. Soha ennyien nem voltak még kórházban, a koronavírus halálos áldozatainak száma ma is meghaladta a 200 főt.

Fontos döntések születtek reggel, ezek közül a legfontosabb, hogy a ma hatályban lévő korlátozó intézkedések hétfőtől számítva még legalább egy hétig biztosan fennmaradnak – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában vagyunk, és a drámai adatok ismeretében a szakemberek egyelőre nem látnak lehetőséget az enyhítésre.

A kormányfő ismertette, hogy péntekre

meghalt 213 beteg, kórházban több mint kilencezer embert ápolnak, ha nem számoljuk azt az 1174 FŐt, akik lélegeztetőgépen vannak.

Orbán Viktor elmondta: jó esély van rá, hogy az iskolákat újra tudják majd nyitni. Azt viszont nem közölte a miniszterelnök, hogy ezt mikor tervezik. Kiemelte: a rezidenseket, a frissen végzett diplomásokat beoltották, átvezényelték. Elmondása szerint

az egészségügyi személyzet mellett a medikusok, rezidensek szívükben, lelkükben is készen állnak arra, hogy segítsék a járványügyi védekezést, hiszen a védekezés csúcsának az lesz a kulcsa, hogy lesz-e megfelelő számú személyzet az intenzív ágyak mellett.

A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy támogassa a járvány elleni védekezést. Külön szólt a fiatalokhoz, mint mondta, ha segítik a védekezést, akkor szabad nyaruk lehet. A kisvállalkozásokat arra kérte, hogy a nehéz helyzetben tartsanak ki, „erős és bőséges lesz a következő gazdasági év”.

Orbán Viktor a nemzeti konzultációról is beszélt: 

az operatív törzs most készíti az újranyitási tervet annak függvényében, hogy mikor éri el az átoltottság a két-két és fél, három-három és fél, négymillió főt.

A miniszterelnök kiemelte: amint minden hatvan év feletti ember megkapja az oltást (ekkor lesz két és fél millió körüli beoltott), akkor meg lehet kezdeni az újraindítást. Beszámolt arról, hogy minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegszenek. Arról, hogy a húsvéti ünnepek külön járványügyi intézkedéseket igényelnek-e, egy hét múlva dönt a kormány, de annyit elöljáróban elmondott a miniszterelnök, hogy „a lányok-asszonyok meg lesznek locsolva”.

 Orbán Viktor elmondta, a járvány miatt „elpárolgott a kiegyensúlyozottság”.

Jól küzdünk, de rossz állapotban vagyunk. Összevetve az egy évvel ezelőtti, illetve a vírus előtti formánkkal a mostanit, láthatjuk, lelkileg megviselt formában vagyunk. Lelkileg is újra kell indítani az országot: vissza kell hozni a derűt, az optimizmust. A művészekre, a kultúremberekre, az egyházainkra is szükség lesz, hogy minél hamarabb, ne csak gazdaságilag, lelkileg is kilábaljunk ebből

– mondta, hozzátéve, ez nem a politikusok hatásköre, pláne nem Brüsszelé. Orbán Viktor arra is kért mindenkit: „még ha bárki unja is a kormányt vagy őt, senki ne üljön fel fake newsnak”. 

Nem azért jövök ide hétről hétre, hogy derűs, jó híreket osszak meg, hanem hogy elmondjam az igazságot. Ha lesz elég oltás, újabb több ezer új oltópontot nyitunk

– közölte a miniszterelnök, hozzátéve, a háziorvosi rendelőket és a kórházakat kell alkalmassá tenni a tömeges oltásra. 

A kormányfő a közös vakcinaútlevélre utalva kijelentette, hogy most vakcinákat várnak Brüsszeltől, nem útlevelet. Mint fogalmazott, megbánta, hogy a közös vakcinabeszerzés mellett döntött, „a sikernek mindig sok apja van, a kudarc mindig árva” – mondta. Kiemelte, hogy továbbra is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keleti vakcinabeszerzés felelőse, a kieső AstraZeneca-vakcinákat kínai Sinopharm- és orosz Szputnyik V vakcinákkal kell pótolnia.

Az Európai Néppártból való kilépésről is beszélt a magyar miniszterelnök, mint mondta,

Jó volt, szép volt, elég volt. 

Részletezte, hogy a migráció, a reklámadó és egyéb kérdésekben, azaz „jelképes ügyekben távolodtak el a gondolatok” a Fidesz és az Európai Néppárt köreiben. Mint fogalmazott, ilyen körülmények között a legjobb, ha az ember veszi a kalapját. 

Gulyás Gergely egy nappal korábban, a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy a számok rosszak, ezért nincs itt az ideje a lazításnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: ha kellően gyorsan oltanak, ha kellően sokan regisztrálnak oltásra, akkor elkerülhető a negyedik hullám.  • Hírek
  • Hírek