A Magyar Államkincstárt is bevetik a járvány ellen

D KOS20210312018
2021.03.19. 19:22
Mától lépett hatályba az a március 18-án kihirdetett kormányrendelet, amely megteremti a jogi lehetőséget arra, hogy a Magyar Államkincstárt is be tudja vonni a kormány a lakosság koronavírus-fertőzés kockázatának leginkább kitett személyek elérése érdekében.

kormányrendelet lehetővé teszi, hogy Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által a Magyar Államkincstárnak átadott személyes adatokat – a nevet, lakcímet, születési időt, társadalombiztosítási azonosítójelet – a szükséges időtartamig és a szükséges mértékben kezelje.

Az adategyeztetésben az Államkincstár oly módon vesz részt, hogy a NEAK által megküldött adatokat egybeveti az általa vezetett nyugdíjfolyósítási nyilvántartás adataival, így ellenőrzi a NEAK-nál lévő adatok pontosságát, naprakészségét. Ha az összevetés során az derül ki, hogy valakinek az adatai pontatlanok, nem naprakészek, akkor a MÁK a rendelkezésére álló adatok alapján pontosítja azokat.

A kormányrendelet alapján a NEAK a védőoltás igénybevételével kapcsolatos szervezési feladatai ellátásába immár a MÁK-ot is bevonhatja az egészségügyi államigazgatási szervek, az Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok mellett.

A ma hatályba lépő jogszabály arról is rendelkezik, hogy a Magyar Államkincstár a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított ellátásban részesülő személyek számára tájékoztatót küldjön az önkéntesen igénybe vehető és ingyenesen biztosított koronavírus elleni védőoltásokról.

A kormányrendelet meghozatalát vélhetően az tette szükségessé, hogy megelőzzék március elején kialakult káoszt, amikor a tervezett tömeges oltás előtt összeomlott a tájékoztatási rendszer az adategyezési anomáliák miatt. Mint arról korábban az Index is beszámolt, a kiküldött értesítők nem a lakóhely szerinti legközelebbi oltópontra hívták be az embereket.

A mostani kormányrendelet ezt is orvosolhatja, ugyanis a nyugdíjak jogosultjainak lakcímét a Magyar Államkincstár adataival is egyeztetni fogják.

Ha a MÁK a tényleges lakcímre tud tájékoztatót küldeni a nyugellátásban részelő állampolgároknak, akkor azoknak az idős embereknek is megkönnyítik a jelentkezést a védőoltásra, akik nem rendelkeznek internet-előfizetéssel, és ezért nem tudnak elektronikusan regisztrálni.

(Borítókép:  Asszisztens beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagját egy idős férfinak a Dél-pesti Centrumkórház oltópontján 2021. március 12-én.  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)