Nyitási terv: az iskolák és a teraszok nyithatnak először húsvét után

D MTI20200926001
2021.03.20. 10:25
Íme, a lehetséges menetrend: 2,5 millió beoltottnál jöhetnek a teraszok, 3 milliónál pedig már a szállodák is.

Lapunk úgy tudja, hogy az operatív törzs most készülő újranyitási terve a korlátozások fokozatos feloldásával számol, tehát nem egyszeri és átfogó lazítással. A szakemberek tanácsára mindezt nem elsősorban a napi halálozások számához kötnék, hanem a beoltottakéhoz.

A kormányzati logika szerint ugyanis a vakcinaigazolvány funkciója nem az, hogy valamiképpen „büntesse” a be nem oltottakat, hanem hogy

minél többeket motiváljon arra, hogy mihamarabb felvegyék a védőoltást.

Orbán Viktor miniszterelnök már péntek reggel utalt arra, hogy a két és fél milliós átoltottság elérése lesz az első fontos határkő az enyhítések ütemezésében. Úgy tudjuk, a kormány azzal számol, hogy a húsvétot követő hét végére elérhető ez a szám.

Mi következik ezután?

Elsőként az iskolai oktatás indulhat újra, és a vendéglátóhelyek szabadtéri teraszai nyithatnak majd ki. Fontos hangsúlyozni, hogy az április 19-i esetleges enyhítés nem kőbe vésett dátum, a beoltottak számának ekkorra el kell érnie a legalább a két és fél millió főt ahhoz, hogy valóban elkezdődjön a nyitás.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az Index saját kalkuláció szerint is valamikor április közepe táján lehet reális a két és fél milliós magyarországi átoltottság elérése.

A második ütemben pedig ismét kinyithatnak a szállodák, ám megint csak az átoltottság függvényében: a beoltottak számának ehhez el kell majd érnie a minimum hárommillió főt.

A konzultáció tanulságaiból is merítenek

A kormány február közepén nemzeti konzultációt hirdetett az újranyitásról, a válaszok összesítéséről az Index is írt. A védettségi igazolványokkal kapcsolatos anomáliák ellenére is jelentős támogatottsága van annak, hogy

kizárólag ezzel az okmánnyal lehessen egy ideig zárt légterű helyekre menni.

Információink szerint ezt az elemet is beépítik majd tehát a nyitási menetrendbe.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (szemben b2), Pintér Sándor belügyminiszter (szemben b), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j3) és Kovács Zoltán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (j2) a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 26-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)