Elhunyt személyek is védettségi igazolványt kaptak?

P  5364
2021.03.20. 17:54

Korábbi anyagunkban részletesen írtunk arról, hogy a kormányrendelet alapján háromféleképpen lehet bizonyítani a védettségi igazolványra való jogosultságot:

  • Ha megkaptam az oltást. Ez esetben nincs hatálya az igazolványnak, mert egyelőre kérdés, hogy milyen hosszú időre ad védettséget a vakcina.
  • Ha igazoltan átestem a koronavírus-fertőzésen. A betegség végétől számítva fél év az érvényesség.
  • Ha vélhetően átestem a fertőzésen, és ezt utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat alátámasztja. Ezután négy hónap az igazolvány hatálya.

A szabályok tehát egyértelműek, a szerkesztőségünkhöz eljutott történetek mégis különböző anomáliákról szólnak.

Késések

Szerencsi olvasónk férjével egy napon kapta meg az oltást, de vele ellentétben házastársa már hozzájutott a védettségi igazolványhoz. Egy másik levélíró gyakorlatilag ugyanerről számolt be, a párjával együtt március 4-én részesültek az első dózisban, a plasztikkártyát eddig csak az egyikük kapta kézhez.

Anikó esete szintén a csúszásról szól, januárban beoltották, igazolvánnyal viszont továbbra sem rendelkezik, miközben az utána oltakozók közül sokan már igen.

Miért kapott?

Zita arról tájékoztatta az Indexet, hogy 2020. szeptember végén esett át igazoltan a víruson, krónikus fáradtság, izom- és ízületi fájdalmak, valamint hosszan elhúzódó, részleges ízérzés- és szaglásvesztés tünetegyüttessel.

Ezzel szemben a napokban kézhez kaptam egy védettségi igazolványt, amely a legnagyobb meglepetésemre július 6-ig érvényes.

Ahogy beszámoltunk róla, Csonka András színész, műsorvezető március elején került sorra az oltásban. Tegnapi Instagram-sztorijában arról beszélt, hogy megkapta az igazolványt, amin szerepel a vakcinázás időpontja, viszont postáztak neki egy másik plasztikkártyát is április 2-i érvényességgel. Korábban valóban átesett a fertőzésen, de ez már szeptember végén történt, azóta eltelt fél év.

Se fertőzés, se oltás

Mónika igazolványának kiállítása teljesen indokolatlannak tűnik:

Nemrég átvettem a védettségi igazolványomat, pedig tudomásom szerint nem volt pozitív tesztem, bár voltam PCR-en. Oltást nem kaptam, és szerencsére a betegséget sem kaptam el, amennyire én tudom.

Egy másik olvasónk férjének január 25-én lett pozitív az antigéntesztje, de a férfi február végén meghalt, egyébként nem a fertőzés szövődményeiben. Az özvegy ezután megkapta elhunyt házastársa igazolványát.

Kérdésünkre elmondta: annyit sikerült megtudnia az illetékesektől, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben szereplő adatok alapján postázták, de arra már nem kapott érdemi választ, hogy miért küldték ki az elhunyt férfi kártyáját.

Kiskorúnak is érkezett

Egy postai kézbesítővel is sikerült beszélnünk, aki jól ismeri a hozzá tartozó címek lakosait, és heti szinten tapasztal érthetetlen dolgokat:

Emelet- és ajtószám nélkül is érkeznek kézbesítésre ilyen küldemények. Jön elhunyt személynek és még olyan kiskorú gyermeknek is, aki beteg sem volt, és be sem oltották.

Ha ön a fentiekhez hasonlókat, vagy bármilyen furcsaságot tapasztalt, esetleg úgy érzi, hogy indokolatlanul kapott védettségi igazolványt, akkor ne habozzon, az alábbi e-mail-címre küldje el történetét: indexugyelet@mail.index.hu .

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)