Feloldaná a boltzárat, a vásárlók számát korlátozná a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

D ATI20210308042
2021.03.20. 15:57

Ha a betegségen átesett és a már beoltott felnőtt lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt lakosság 25 százalékát, érdemes megfontolni a boltzár fokozatos feloldását – áll a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleményében. 

A Parragh László vezette szakmai szervezet azzal indokolja a javaslatát, hogy különben a magyar vállalkozások még több kárt szenvednének el, és tömeges csődhullám indulhatna. Megfontolandónak tartják azt is, hogy ha továbbra is fenn kell tartani a járványügyi intézkedéseket, akkor a tevékenység szerinti boltzár helyett 

az üzlethelyiségbe belépők létszámának korlátozása és az egységnyi területen tartózkodó személyek számának meghatározása legyen az irányadó.

Ezt a javaslatukat a kereskedelmi érdekképviseletek is támogatják, mivel az ilyen típusú korlátozás a vállalkozások számára jobban kezelhető, és a hatóságok is könnyebben tudják ellenőrizni.

A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések az iparkamarához érkezett vállalkozói észrevételek alapján nehezen értelmezhetőek, és a KKV-k szempontjából versenytorzítóak – hangsúlyozza a dokumentum. 

(Borítókép: Bezárt lakberendezési üzlet Nyíregyháza belvárosában 2021. március 8-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)