Novák Katalin üzent az egyszülős családoknak

2021.03.21. 16:44

Ma van az egyedülálló szülők világnapja, aminek az alkalmából az ő terheik enyhítését is ígérte Novák Katalin. 

A családügyi miniszter a közösségi oldalán végigvette azon családtámogatási formákat, amelyeket az egyszülős családok is igénybe vehetnek, ezek a 

  • családi adókedvezmény;
  • magasabb összegű családi pótlék;
  • előny a bölcsődei felvételnél;
  • autóvásárlási támogatás;
  • csok és otthonteremtési támogatások, illetve kölcsönök. 

Ezzel azonban nem értek véget a családügyi kormányzat feladatai, mivel az egyedül maradt szülőt megillető tartásdíj behajtása sokszor nem elég hatékony. 

Jelenleg azon dolgozunk az Igazságügyi Minisztériummal karöltve, hogy a tartásdíj megállapítása és behajtása az eddiginél hatékonyabb legyen

– hangoztatta Novák Katalin, hozzátéve, hogy a kormányzat félmilliárd forintos támogatással segítette az Egyszülős Központ létrehozását, amely a 2018-as megnyitása óta több mint hetvenféle szolgáltatással csaknem 14 ezer egyszülős családot ért el.

A központ szintén a világnaphoz időzítve meghirdette pályázatát a Páratlan szülő díjra. Ebben azok az egyedülálló szülők részesülhetnek, akik példát mutatnak a mindennapokban – közölte honlapján a központ. 

Magyarországon ma több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma mintegy 300 ezer

– hívták fel rá a figyelmet. Ezért is fontos, hogy akik helytállnak, azoknak a teljesítményét ismerje el a környezetük. Ennek szellemében várják a jelöléseket április 24-ig a pénzjutalommal járó pályázatra, amelyben bárki jelölhet olyan szülőket, nagyszülőket vagy akár dédszülőket, akik egyedül nevelik gyermeküket, unokájukat vagy dédunokájukat. A jelöltről személyes történetet is várnak, aminek alapján döntenek, és május 28-án, az Egyszülős Központ harmadik születésnapján adják át a díjat az év páratlan szülőjének.