El is vetélhetnek a várandós nők a koronavírus miatt

2021.03.21. 20:27

Látni kell, hogy a koronavírus nem kíméli a fiatalabbakat sem, holott korábban abban az illúzióban éltek sokan, hogy a koronavírus nincs olyan súlyos hatással a fiatalabbakra – mondta Rusvai Miklós virológus az RTL Klub Híradójának azután, hogy kiderült, 20 várandós nőt ápolnak  koronavírus-fertőzés miatt a Semmelweis  Egyetemen. Négyen közülük lélegeztetőgépen vannak.

Rusvai Miklós arról beszélt, hogy a fertőzés önmagában nem veszélyes a magzatra, ugyanis a méhlepényen a koronavírus nem megy át, ami azt jelenti, hogy a magzat sem kapja el. Leszögezte, hogy ezzel szemben az anya szervezetét nagyon súlyosan igénybe veheti a koronavírus, a magas láz miatt a kismamák akár el is vetélhetnek. 

Ebből a szempontból mindenképpen veszélyben vannak a terhes kismamák is. Mindezek tudatában úgy gondolom, hogy nálunk sem lehet elkerülni azt, hogy a terhes kismamák oltása is megkezdődjön, hiszen mindennél fontosabb a magzat védelme. 

Megjegyezte, hogy az ellenanyagot ki lehet mutatni az újszülötteknél, amit azt jelenti, hogy az anya szervezete által az újszülötté is védettséghez jut.