KSH: Nyolcezerrel több ember halt meg tavaly, mint az előző években

2021.03.22. 17:58 Módosítva: 2021.03.22. 21:47

8331-gyel nőtt a halálozás Magyarországon 2020-ban a korábbi évek átlagaihoz képest – mondta Vukovich Gabriella hétfőn az MTI-nek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke közölte: az elektronikus anyakönyvi rendszer tavalyi adatai most már véglegesnek tekinthetők, így megállapítható,

hogy tavaly Magyarországon 140 900-an hunytak el.

Az Eurostat honlapján is elérhető adatok szerint az ezt megelőző öt év, azaz a 2015-2019. közötti időszak átlagos halálozási adatához képest 8331 főnyi (6,3%-os) növekedést jelent.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az EU 27 tagállama közül még ezzel együtt is a hatodik legalacsonyabb többlethalálozást lehetett Magyarországon mérni.

Csak Lettország, Izland, Finnország, Dánia és Észtország adatai mutatnak kisebb halálozási növekedést 2020-ban, míg a „szomorú lista" másik végén Lengyelország és Szlovénia áll 19 és 18 százalékos növekedéssel – mondta. 

Vukovich Gabriella arra is felhívta a figyelmet: az uniós tagállamok között nem egységes, mikor sorolnak egy elhunytat a koronavírus áldozatai közé. Németországban például a többlethalálozásnak csak a felét fedi le a koronavírusban elhunytak száma, máshol pedig még ezt az arányt sem éri el – közölte. 

Magyarország ebből a szempontból transzparens gyakorlatot folytat, ez olvasható ki abból, hogy tavaly 9884 elhunytat soroltak hivatalosan a vírus áldozatai közé, míg a többlethalálozás ennél kevesebb, 8331 fő volt – mondta Vukovich Gabriella.

Almát a körtével, avagy a statisztika diszkrét bája

A járvány miatti többlethalálozásról egyébként a napokban megjelent egy másik, tudományos igényű összegzés is, a KSH Népességtudományi Intézetének kutatója, G. Tóth Csaba tollából.  Elemzésében arra jutott, hogy a becsült többlethalálozás nagyjából másfélszer több, mint ahányan a hivatalos statisztika szerint közvetlenül a koronavírushoz kapcsolódóan elhunytak 2020-ban. Vagyis mintegy 13700-zal növelhette meg a halálesetek számát tavaly a járvány. 

A két adat közti lényeges különbség, hogy amíg a KSH elnökének nyilatkozata a 12 havi halálozási adatokból számítódott, azaz az év első két, a szokottnál is gyengébb influenzaszezonja miatt egyébként is alacsonyabb halálozási adatokat is tartalmazó hónapját is figyelembe vette, addig a másik tanulmány csak azt vizsgálta, milyen hatása volt a járványnak a magyarországi halálozásokra. Vagyis a 2020. 12. hetétől az 52. hetéig vizsgálta a halálozást, és ezeket az adatokat vetette össze az elmúlt évtized azonos heti adataival, így számítva a többlethalálozási mutatót.