Müller Cecília: Két újabb vakcinát engedélyezett az OGYÉI

Screen Shot 2021-03-22 at 11.59 - M1 élő  MédiaKlikk (23k)
2021.03.22. 12:27

Versenyt futunk az idővel. Minél több védett személy van, annál jobban le tud csillapodni a járvány – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos újra hangsúlyozta az oltás fontosságát, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy a brit variáns sokkal súlyosabb, veszélyesebb megbetegedést okoz, mint a korábbi vírustörzs.

Nagyon fontos, hogy aki behívót kap az oltásra, gondolkodás nélkül menjen, és vegye fel a vakcinát – kérte. A lakosság 16 százaléka már megkapta az oltást – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy ez nagyon jó adat. Az EU-ban lévő gyártók vakcinái hétről hétre érkeznek az országba, és a keleti vakcinák iránt is folyamatos az érdeklődés, tegnap este 250 ezer orosz vakcina érkezett Magyarországra – emlékeztetett. Közlése szerint 

az OGYÉI engedélyezett további két vektorvakcinát. Ezek a CanSino és a Covishield oltóanyagai.

A CanSinóban a humán adenovírus 5 van, ez a vektor, aminek segítségével bejuttatják az információkat a sejtekbe. A Covishield vakcina szinte azonos az AstraZeneca vakcinájával – mondta az országos tiszti főorvos, hozzátéve, abban bíznak, hogy az újabb engedélyezett vakcinák lehetőséget adnak, hogy még több ember juthasson biztonságos oltáshoz.

Az egészségügyi ellátórendszerről azt mondta, hogy nagyon le van terhelve, de megköszönte minden egészségügyi dolgozó munkáját, mert tudja, milyen feszített tempóban dolgoznak.

Bár Müller Cecília leszögezte, hogy minden eszköz biztosított a kórházakban a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, mégis kéri az embereket, hogy tartsák be az összes járványügyi és higiénés szabályt, a halasztható programokat pedig halasszák el, hogy az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége fennmaradhasson. A szennyvízben a koronavírus örökítőanyag növekedése megállt – zárta az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatót.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2021. március 22-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)