Gulyás Gergely: felelőtlenség most Dubajba utazni üzletelni

2021.03.22. 17:16 Módosítva: 2021.03.22. 17:21

Lesz-e következménye Mészáros Lőrinc nyaralásának? – kérdezte Kocsis-Cake Olivio, a a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a parlament hétfői ülésnapján az azonnali kérdések órájában. 

A képviselő az MTI tudósítása szerint felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a dél-afrikai vírusmutáció magyarországi behurcolása kapcsán az Európán kívüli utazások szigorításáról beszélt március elején a szokásos pénteki rádióinterjújában. A képviselő szerint ezt követően derült ki, hogy „Orbán Viktor barátjáról, az állami beszerzések állandó nyerteséről, Mészáros Lőrincről”, hogy Dubajban járt a március 15-i hosszú hétvégén.

Nagyon nincs rendben, hogy az, aki mindenét a magyar adófizetőknek köszönheti, így viselkedik – jegyezte meg a politikus. 

A kormány álláspontja nem változott, nemcsak a politikusoknak, hanem az üzleti élet szereplőinek is példát kell mutatnia a járványhelyzetben.

Felelőtlenség és nem elfogadható az, hogy valaki most jár Dubajba

  –  közölte válaszában  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: nem ismeri a miniszterelnök barátait, így azt sem lehet kizárni, hogy ha valaki az elmúlt hetekben volt Dubajban, azt üzleti okból tette.

Emellett azt javasolta az üzletembereknek, hogy ne utazzanak Dubajba, hozzátéve, hogy ha van az ellenzéknek javaslata bizonyos külföldi utazások megtiltására, akkor tegye meg.

A miniszter szerint egyébként a kormány elvi, erkölcsi iránymutatásokat is adhat, annak azonban nem lehet jogi szankciója.

Az üzleti célú utazásokkal kapcsolatos szigor egyébként már rögtön az elrendelését követően enyhülni kezdett, Dubaj pedig az Egyesült Arab Emírségek részeként pont szerepel – lényegében már a kezdetektől – azon a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által bővített listán, ahová az utazási korlátozások ellenére is ellátogathatnak üzletelni.