Parlament: lehet-e hősi halott az egészségügyi dolgozó?

2021.03.22. 19:22

Miközben Magyarországon a kormányzati ígéretek ellenére még a 100 százalékos táppénzért is harcolnia kell a koronavírus-járvánnyal küzdő egészségügyi dolgozóknak és a tanároknak is, addig Szlovákiában

58 ezer eurós kártérítésre számíthatnak azon egészségügyi dolgozók családjai, amelyek hozzátartozója koronavírusos beteget látott el. 

Épp ezért érdeklődött a parlament hétfői ülésnapján az azonnali kérdések órájában Rig Lajos jobbikos képviselő arról, hogy vajon Magyarországon tervez-e hasonlót a kormány. 

A koronavírus-járvány első hullámában önkéntes mentősként dolgozó képviselő azt firtatta az MTI szerint, újragondolja-e a kormány a népjóléti bizottság elé korábban benyújtott javaslatát a koronavírus-járvány miatt elhunyt egészségügyi dolgozók hősi halottá nyilvánításáról?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormány azon dolgozik, hogy minél több egészségügyi dolgozó érezze magát biztonságban, ezért kapták meg elsők közt ők a védőoltást. Ez valóban így is van, azonban még február végén is volt az operatív törzsnek olyan tájékoztatója, ahol az hangzott el, hogy nem minden egészségügyi dolgozó kapta még meg a védőoltását. 

Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt egy közelmúltbeli rádióinterjúban, hogy az ellátás biztosítása érdekében kivezényelt rezindensek és medikusok is mostanság kapják meg az oltásaikat, és ezt követően kezdhetik meg a covidos betegek ellátását. Ami egyúttal arra utal, hogy a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére kirendelt orvostanhallgatók korábban immunizálás nélkül végezték ezt a feladatot.  

Az államtitkár parlamenti válaszában megjegyezte: a járvány alatt biztosított többletforrásokon felül, 2010-hez képest 915 milliárd forinttal növelték az egészségügyi kiadásokat, valamint béremeléseket hajtottak végre az egészségügyi szektorban. 

A konkrét képviselői kérdésre azonban nem válaszolt,

így vélhetőleg nem szerepel a járvány egészségügyi áldozatairól egyébként nyilvántartást sem vezető kormány tervei között az állami kártérítés bevezetése. 

Arról, hogy a hány egészségügyi dolgozót vesztett az ágazat a járvány miatt, a Magyar Orvosi Kamara honlapján vezetnek egy, önbevallás és ágazati dolgozóktól származó értesülések alapján frissülő listát. Legutóbb 58-an szerepeltek rajta, ez eggyel több, mint amiről még februárban beszámoltunk. Vélhetően az oltásoknak is köszönhető, hogy nem emelkedett jobban az egészségügyi áldozatok száma.