Merkely: Beadhatóak a koronavírus elleni vakcinák kismamáknak is

2021.03.23. 13:06 Módosítva: 2021.03.23. 13:06

Magyarországon már koronavírusos, tüdőgyulladással küzdő édesanya gyermekét is világra hozták, császármetszéssel. Azóta mindketten jól vannak, mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, írta az Infostart.hu az M1 csatornára hivatkozva. Hozzáfűzte: néhány kivétellel a nem várandósak számára alkalmas gyógyszerek adhatók várandósaknak is, de például a favipiravir nem.

A professzor úgy fogalmazott: nem igaz az, hogy a terheseknél súlyosabb a koronavírus lefolyása. Ez a H1N1 influenzavírusnál így volt, ám a koronavírus esetében csak statisztikailag tűnik soknak az adat. Szerinte napi szinten 20 kismama fertőződhet meg.

Kapcsolódó

Merkely Béla: A járvány után nem lesz már olyan az életünk, mint korábban

Az orvosprofesszor szerint emlékezni fogunk a heroikus küzdelemre és az összefogásra.

Merkely jelezte: az Amerikai Egyesült Államokban és Izraelben is oltják a várandósokat. A négy orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint a Merkely vezette klinikai munkacsoportja javaslatot dolgozott ki. 

E szerint a Pfizer/BioNTech, a Moderna- és az AstraZeneca-oltások a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázatértékelése után, a 2. és 3. trimeszterben adható be.

Kapcsolódó

Merkely Béla szerint a legdrámaibb hét előtt állunk

A Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, május közepén enyhülhet a járványhelyzet.

A rektor fontosnak tartja a konszenzust ebben. Merkely Béla arról is beszélt, hogy a koronavírus nem jut át a placentán, de az ellenanyag bejut a keringésbe, védi a születendő gyermeket. Ami a károsodást okozza a magzatban, az a kismama elégtelen oxigénellátottsága, a magzat is oxigénhiányos állapotba kerülhet, ezért javasolhatják a lehető legjobb megoldásként a császármetszést.  • Tippek
  • Árfolyam