Több millió adag új kínai és indiai vakcina érkezik Magyarországra

2021.03.24. 17:06

Néhány héten belül több millió adag kínai CanSino, illetve egydózisú indiai CoviShield koronavírus elleni vakcina érkezik Magyarországra – derült ki abból a válaszból, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya küldött az atv.hu kérdésére. A tárca szerint szerződés minderről még nincs, de zajlanak a tárgyalások.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn tett bejelentést arról, hogy az OGYÉI engedélyezte a vakcina használatát Magyarországon. A CanSinóban a humán adenovírus 5 van, ez az a vektor, amelynek segítségével bejuttatják az információkat a sejtekbe. A Covishield vakcina szinte azonos az AstraZeneca vakcinájával. A CanSioBio vakcinája a kínai eredmények szerint 65,3 százalékban véd meg a Covid–19-től, a pakisztáni klinikai tesztek szerint pedig 91 százalékban véd a súlyos lefolyású betegségtől. Az AstraZeneca széruma az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA vizsgálata alapján 79 százalékban hatékony.

Az OGYÉI jelezte, hogy a két vakcinát csak az engedélyezés és a laboratóriumi vizsgálatok után lehet használni, és meg kell győződniük a vakcinák biztonságosságáról, hatásosságáról és megfelelő minőségéről.