Vona Gábor: Jakab Péternek jobban kellene viselnie a kritikát

D KOM20180408008
2021.03.24. 13:45 Módosítva: 2021.03.24. 13:45

Egymásnak üzenget a Jobbik volt és jelenlegi elnöke. Vona Gábor kritikával illette egykori pártjának „parizerkampányát”, Jakab Péter szerint azonban mindezek csak egy „keserű ember keserű szavai”. A megjegyzés nem maradt válasz nélkül, Vona Gábor a Mandinernek adott interjújában reagált.

Mint azt megírtuk, az ATV-hez tartozó Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában Vona Gábor hosszasan elemezte a Jobbik jelenlegi helyzetét. A Második Reformkor Alapítvány elnöke szerint a Jobbik „víziótlan”,

a „parizerkampánya” lehet, hogy pillanatnyilag népszerűséget hoz, de hosszú távon sem az ellenzéki pártnak, sem az országnak nem szolgál a javára.

Arról is beszélt, bár Jakab Péter jeleníti meg a „legkarakteresebben” az Orbán Viktorral szembeni ellenszenvet, inkább Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter karakterében látja azt, hogy „átszóljon” más szavazókhoz is.

A Jobbikot egyébként már csak egy „médiapártnak” tartja, az ellenzék pedig őt mint egy polgári Magyarországon élni akaró embert jelen pillanatban nem szólítja meg.

Jakab Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában Vona Gábor kritikáival kapcsolatban úgy fogalmazott:

egy keserű ember keserű szavai.

Hozzátette: Vona Gábornak megvolt a lehetősége, hogy kormányt váltson 2018-ban, de ehhez egyvalami kellett volna: összefogás.

Összefogás nem lett, helyette lett Fidesz-kétharmad

– mondta Jakab Péter. A Jobbik elnöke kifejtette, egészen más utat jár, mint elődje:

Én az összefogásban hiszek, abban hiszek, hogy meg kell találni kompromisszumok árán a közös minimumot.

Jakab Péter arra is kitért, hogy nem ő csinált kampányt a parizerből, hanem a Fidesz, és ő csak kitett az átlagos ebédjéről egy fotót a Facebookra.

A Mandinernek adott friss interjújában Vona Gábor azt monda, ha valaki most az ő személyeskedő viszontreagálására számít, akkor nagyot téved. Ugyanakkor előtte megjegyezte, sajnálja, hogy Jakab Péter megsértődött, és az építő kritikáira személyeskedő választ adott.

Aki miniszterelnöknek készül, jobban kell viselnie a kritikát

– jelentette ki a Második Reformkor Alapítvány elnöke.

Az interjúban Vona Gábor dicsérte is Jakab Pétert, amikor arról beszélt, nem lepte meg, hogy egy Závecz-felmérés szerint most a Jobbik elnöke a legesélyesebb ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Engem nem lepett meg ez a fejlemény, Jakab Péter a legjobb szónok az egész mezőnyben

– fogalmazott. Vona Gábor fontosnak tartotta azonban megjegyezni, hogy Jobbik elnökként 2018-ban ő nemcsak Orbán Viktorral, hanem Gyurcsány Ferenccel szemben is indult listavezetőként, és soha nem fogott össze a DK elnökével.

Ismét elmondta: a közös ellenzéki lista azokat, akik kormányváltást szeretnének, de nem Gyurcsány Ferenccel, nagyon nehéz helyzetbe hozta. Vona Gábor is egyelőre azt várja, hogy valaki megszólítsa.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson szerinte Márki-Zay Péter meglepetést okozhat, Dobrev Klára a legerősebb és legbefolyásosabb ellenzéki párt indulója lehet, Karácsony Gergelyt mondja a legesélyesebbnek, de a kétfordulós megmérettetés inkább a DK európai parlamenti képviselőjének kedvezhet.

(Borítókép:  Vona Gábor, a Jobbik elnöke újságíróknak nyilatkozik, miután szavazott a gyöngyösi Pátzay János Katolikus Zeneiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. Fotó:  Komka Péter / MTI)