Zalaegerszegen ingyenes próbajáraton tesztelhető az elektromos busz

2021.03.24. 16:19

A kormányzati klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében indult Zöldbusz program ötödik állomásaként csaknem egy hónapon át ingyenes próbajáratokon tesztelhetik az utazók az elektromos autóbuszt.

A program szerdai, zalaegerszegi bemutatásán Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz–KDNP) emlékeztetett arra, hogy a kormány célkitűzése alapján 2050-ig Magyarország karbonsemleges országgá válik, ehhez csatlakozóan készített Zalaegerszeg önkormányzata is már 2019-ben klímavédelmi programot. A karbonsemlegesség elérése érdekében indult el kilenc magyarországi térségben a Zöldbusz program, ennek mintaprojektjeként Zalaegerszeg az ötödik helyszín, ahol az utazók csaknem egy hónapon át ingyenesen kipróbálhatják az első elektromos autóbuszt.

A polgármester hozzátette: 2022-től már csak ilyen járművek állhatnak forgalomba a nagyvárosokban. Zalaegerszegen a jövő évben közel kétmilliárd forint forrásból 11 új elektromos buszt szeretnének forgalomba helyezni.

A Zöldbusz programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. Az a cél, hogy a 25 ezernél nagyobb lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat.

A tavaly november óta önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók számára elérhető pályázati kiírás szerint elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez legfeljebb 80 százalékos, a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztések esetén pedig legfeljebb 60 százalékos támogatást nyerhetnek a pályázók.