Cáfol a KKM, Magyarország nem vásárolt rossz minőségű maszkokat

2021.03.25. 14:00

Az álhírekkel ellentétben Magyarország nem vásárolt rossz minőségű maszkokat Kínából – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön, az MTI-vel.

A tárca „Gyurcsány Ferenc zavarkeltése és a baloldali álhírek ellen” című közleményében arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) napközben sajtóhírekre hivatkozva azt közölte, a külügyminisztérium több millió darabot vásárolt abból a maszktípusból, amire az Európai Unió termékriasztási rendszere figyelmeztetést adott ki fertőzésveszély miatt.

A minisztérium emlékeztetett, a járvány első hulláma alatt elképesztő verseny zajlott a védekezéshez szükséges eszközökért, így a maszkokért is, az egész világ Kínában állt sorban.

150 millió maszkot vásároltunk a védekezés frontvonalában dolgozó orvosoknak, ápolóknak

– fejtették ki, és hozzátették, hogy az egyik beszállító – aki a 150 millióból 9 millió maszkot hozott – esetleges forrásként egy olyan céget is feltüntetett, amely terméke nem megfelelő. A KKM kiemelte ugyanakkor, hogy a nem megfelelő terméket kínáló céggel megállapodás nem született, tehát

ettől a cégtől maszkot nem vásároltak.

A tárca hangsúlyozta, a kormány a maszkok, lélegeztetőgépek és vakcinák vásárlásánál is kizárólag a magyar emberek egészségének és életének védelmét tartotta és tartja szem előtt.

A baloldal ezzel szemben kamuvideókat gyártott, folyamatosan hazudozik, és oltásellenes politikát folytat

– tette hozzá a minisztérium.

A Gyömrői-sarok Projekt Kft. az MTI kérdésére megerősítette, hogy az Ouleok cégtől nem szállított maszkot Magyarországra. Lehetőségként ez a cég is felvetődött, de a céget megvizsgálták, a lehetőséget elvetették, szerződést nem kötöttek. A maszkokat más cégektől vásárolták.  • Hírek
  • Bankszámla