új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nehéz időszakot élnek át a gyerekek, mentális egészségük kiemelten fontos most a bizonytalansági faktor miatt, hogy meddig tart a koronavírus-járvány. Kérem, hogy jobban figyeljenek a nagyobbacska gyerekekre – fejtette ki Müller Cecília, hozzáfűzve, a gyerekekkel beszélgetni kell, illetve olyan programokat kitalálni nekik, amelyek megfelelnek a pandémia miatt elrendelt korlátozó és távolságtartási intézkedéseknek.

    Találjunk ki mindent, ami elvonja a figyelmüket erről a nehéz helyzetről

    – mondta az országos tiszti főorvos. Szerinte ilyen, hogy kezd jó idő lenni, és egy-egy családnak szabad kimennie a szabadba, kirándulni az erdőben, vagyis olyan helyen tartózkodni, ahol nincs zsúfoltság.

    Főzzünk, süssünk együtt – ajánlotta, már ami a beltéri programokat illeti. 

  • A laborok felkészítése jelenleg is zajlik – jelentette ki az országos tiszti főorvos, és tájékoztatott arról is, hogy csütörtök délután indítják el azt a felületet, ahol a regisztráltak lekérdezhetik, hogy a regisztrációjuk milyen státuszban van. Ez úgy működik, hogy a honlapon meg kell adni a tajszámot és a születési dátumot. (FRISSÍTÉS: az oldal amint elindult, a terheléstől elérhetetlenné is vált).

    Amennyiben a monitoron az „igen” szó jelenik meg, az azt jelenti, hogy szerepel a nyilvántartásban mint oltandó személy,

    ami azt jelenti, hogy a megfelelő időben sorra fog kerülni. Azonban ha a „nem” szó jelenik meg a monitoron, a regisztráció még nem érkezett meg az NNK-hoz, de kiemelte, hogy senkinek nem kell megijedni, hiszen néhány nap átfutási időre szükség van. 

    Müller Cecília hozzátette, ha valaki már több hete regisztrált, és így is nemleges üzenet jelenik meg a képernyőn, akkor előfordulhat, hogy hibásan, pontatlanul rögzíthette az adatokat, ebben az esetben az adatvedelem@neak.gov.hu címen pontosíthatja adatait.

  • A világ négy sarkába elmegyünk, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára – ígérte az országos tiszti főorvos.

  • Müller Cecília nagyon fontosnak nevezte, hogy elkezdték kidolgozni a pedagógusok beoltásának tervét, és arra kért, hogy regisztráljon, aki még nem tette meg. Kiemelte, közülük már számos ember megkaphatta a védőoltást, de szeretnék ezt a lehetőséget az összes pedagógusnak biztosítani.

    Kitért arra is, hogy a lakosság 17,4 százaléka van beoltva, ezzel az unióban a második helyet foglalja el Magyarország, azonban ez nem egy verseny, hanem védetté szeretnék tenni a közösségeket. Beszélt arról is, hogy a 65 felettiek 69 százaléka be van oltva.

    Annak érdekében pedig, hogy követni lehessen a mutációk előfordulását, hét laboratóriumot jelöltek ki idehaza, hogy azonosítsák az esetleges újabb variánsokat, hiszen azok másképp viselkedhetnek, mint a korábban megismert vadvírus.

  • A legtöbb variáns nem mutat különbséget, de vannak olyanok, mint az angol, a dél-afrikai és a brazil, amely esetében sokkal erősebben kötődik a vírus tüskefehérjéje az emberi sejthez.

  • Nagyon ragályos ez a betegség, az angol mutáns tette azzá. Nem csak a fertőzőképességét, a súlyosságát is növelte – mondja Müller Cecília.

  • Heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal szemben, az adatok szárnyalnak tovább Magyarországon és az Európai Unióban is – kezdte a szokásos tájékoztatóját az országos tiszti főorvos. Kiemelte, hogy emelkedik az elhunytak száma, 272 beteg halt meg csütörtökre virradóra, Müller Cecília szerint ez az angol variáns miatt van. Hangsúlyozta, hogy

    szinte 100 százalékban Magyarországon ez a típus fertőzi meg az embereket.

    Hozzátette, mivel RNS vírusról van szó, nagyon nagy a variabilitás, sokszor történik apró mutáció, emiatt pedig mindig újabb variánsok alakulnak ki. Az angol variánshoz hasonlította az afrikai és a brazil mutánst, hiszen ezek gyorsan változnak, erősebben kötődnek a sejtekhez, és fertőzőképesebbek. 

    Nagyon ragályos ez a betegség, az angol mutáns tette főképpen azzá, ezért küzdünk most kórházainkban elemi erővel, hiszen az új forma a vírus súlyosságát is megnövelte

    – hangsúlyozta Müller Cecília. 

  • Az elmúlt 24 órában a rendőröknek 320 esetben kellett a kijárási tilalom megszegése miatt intézkedniük, ezenfelül arról is beszélt, hogy a folyamatos szigorítások ellenére továbbra is növekszik az elrendelt karanténok száma, így már 54422 karantént kellett elrendiük az egyenruhásoknak.

  • Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese tájékoztatott róla, hogy az elmúlt 24 órában a rendőröknek nem kellett vendéglátóhelyet bezárniuk, mert ellenőrzéseik alatt nem találtak olyan szabályszegést, ami ezt indokolta volna. A rendőrtiszt azt is elmondta, hogy ezzel szemben 632 esetben kellett kollégáinak intézkednie a maszkviselés megszegése miatt. 

  • Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn tett bejelentést arról, hogy az OGYÉI engedélyezett két újabb vakcinát, a kínai Cansinót és az india Covishieldet. Ezekből a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai közlése szerint a következő néhány hét alatt több millió adag érkezik Magyarországra. Szerződés még nincs, a feltételekről folynak a tárgyalások.

  • Az a 272 beteg, aki egy nap alatt belehalt a koronavírus-fertőzésbe, új mélypontot jelent a koronavírus-járvány magyarországi történetében. Az azonosított fertőzöttek száma 9637-nél állt meg, 35 417 teszten szűrték ki őket, ami kiugróan magas, 27 százalékos pozitív eredményt jelez

    Magyarország kedden a második helyre került az egymillió főre vetített halálesetekről készített listán, amelyen csak Csehországelőzi meg hazánkat. Belgium a harmadik.