Lánczi András: Orbán a garancia arra, hogy még zajlik a rendszerváltás

2021.03.25. 22:17

A Budapesti Corvinus Egyetem rektora terjedelmes interjút adott a Mandiner hetilapnak, és többek között arra a kérdésre, hogy lesz-e még Fidesz Orbán Viktor után, kijelentette:

a Fidesz addig van és lesz, amíg ő aktív a politikában.

Lánczi András szerint Orbán Viktor egész gondolkodásmódját, mentalitását az motiválja, hogy

ténylegesen szakítsunk azokkal az évtizedekkel, amelyek mélyen beleivódtak az emberek gondolkodásába, attitűdjébe, kultúrájába.

A filozófus hozzátette: az igénytelenséggel kell szakítani, ami nem könnyű, ezért kulturális, mentális átalakulásra van szükség.

A miniszterelnök ezt pontosan tudja, minden döntését ez motiválja – mindegy, hogy az ellenzék mit mond. Enélkül nem értelmezhető az ő sikeres politikai karrierje. A posztkommunizmus akkor ér véget, amikor majd úgy érezzük, hogy véget ért

– fogalmazott a Mandinernek.

Lánczi András egyébként úgy véli, hogy Orbán Viktor „alaposan végiggondolt államképpel rendelkezik, amely a magyar politikai és kulturális közösség legfőbb intézményi kerete.” Ebből következik a miniszterelnök viszonya az emberekhez, a demokráciához és a kultúrához.

Az utóbbi tíz évben Magyarországon világosan konzervatív gondolatok és elvek mentén zajlik a kormányzás

– tette hozzá a filozófus.

Ezzel szemben szerinte a nyugati kultúra elkezdett „leszámolni önmagával”, amely „kimondta: nincs szükség a vallásra, a filozófiára, az antikvitásra, a középkorra”.

A Mandiner kérdésére arra is válaszolt, mennyire fér bele a kormányzás morális megítélésébe, hogy az ellenhangok közpénzen gazdagodó oligarchákról, fideszes politikusok és barátaik luxusutazásairól beszélnek.

Lánci András szerint mindenki saját maga dönti el, hogyan él, és a következményeket viselnie kell, de luxuséletforma mindig volt, „rendszertől függetlenül vannak, akik úgy gondolják, nekik ez jár, így érzik jól magukat.”

Azt is mondta: a kihívó életmód azért ellenszenves morális értelemben, mert úgy tűnik, mintha a meggazdagodás öncélú lenne. A kulcskérdésnek mégis azt tartja, hogy milyen gazdaságban élünk. Majd úgy fogalmazott:

Valóban kialakult egy újgazdag, vagyonos réteg, ám nem öncélú jelenségről, hanem világos közösségkoncepcióról van szó.

Lánczi András még tovább ment, amikor kijelentette:

lehet valakinek sok szép politikai elképzelése, ha ehhez nincs gazdasági ereje, nem tudja végrehajtani őket.

Továbbra is tartja azon véleményét, hogy „amit egyesek korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája”.

A filozófus szerint „most zajlik” a középosztály kialakítása, ami nyugati civilizációs sztenderd, mert ha nincs középosztály, akkor állandóan a politikai radikalizálódás veszélye fenyeget.