Novák Katalin: nem tervez új frakcióval a Fidesz az Európai Néppárt után

2021.03.26. 16:17

A Fidesz nehezen búcsúzott el az Európai Néppárttól (EPP), de ideje volt kilépni − jelentette ki Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, családokért felelős tárca nélküli miniszter a belgiumi VRT flamand közszolgálati tévének adott csütörtöki interjújában. Mint mondta, a Fidesz legnagyobb aggálya az volt, hogy a néppárt korlátozta volna a fideszes képviselőket jogaik gyakorlásában, ami elfogadhatatlan.

A kilépés új helyzetet teremt, valami újnak a kezdetét, amelytől a Fidesz egyáltalán nem fél

− tette hozzá. Szerinte a magyar pártnak most lehetősége nyílik arra az Európai Parlamentben, hogy képviselje a kereszténydemokrata értékeket. Gyakran alig lehet már megkülönböztetni egyik pártot a másiktól, és egyes országokban már nincsenek olyan pártok, amelyek kiállnának például a családi értékek mellett − mondta Novák Katalin, aki szerint a tömeges bevándorlás támogatása nem lehet az egyetlen megoldás Európa demográfiai válságára. A párt megoldása az, hogy támogatja a családokat és a kívánt gyermekek vállalását.

Magyarországon konszenzus van arról, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, ahogyan mindig is volt − hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve:

Ez a folyamat, ami LMBTQ-ügyekben történik, mára már egy ideológia. Ha nem az ő jogaikra gondolunk minden egyes ügyben vagy politikai kérdésben, akkor LMBTQ-ellenesnek tartanak minket. Úgy gondolom, hogy ez az ideológia túl messzire ment.

Az EU−s költségvetés és a koronavírus-járvány miatti mentőcsomaggal kapcsolatban azt mondta: reméli, hogy a mentőcsomag folyósítása mielőbb elindul. Magyarország eredetileg nem támogatta, mert nem szorult rá, de a kormány figyelembe vette, hogy más országoknak szükségük van rá.

A miniszter elmondta: nem új frakcióval terveznek, nem a múlttal foglalkoznak, hanem előre tekintenek. Szerinte már nem kell túl sokat várni, hogy kiderüljön, milyen politikai szövetség jön létre a Fidesz részvételével.