Több mint 9 millió hamis nyugtatót foglalt le egy magyar–norvég nyomozócsoport

2021.03.26. 11:11

Több mint 9 millió hamis, nyugtató hatású tablettát foglalt le egy magyar–norvég nyomozócsoport az Eurojust és az Europol hatékony közreműködésével, olvasható az ugyeszseg.hu honlapon. A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet két magyar irányítója, a szintén azonosított és elfogott három magyar és egy szír bűntársával együtt legkésőbb 2020 nyarától vett részt abban a bűnszervezetben, amely hamis, nyugtató hatású gyógyszerek előállítására és értékesítésére alakult.

A hamis gyógyszereket Magyarországon gyártották, csomagolták, raktározták, majd Norvégiába csempészték, és ott értékesítették.

Kapcsolódó

Életbe lépnek a gyógyszerhamisítás elleni új EU-s szabályok

Szombattól nehezebb lesz a hamisítók dolga.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói március 24-én több helyszínt érintő, összehangolt akciót hajtottak végre. A kutatások során két darab tablettázógépet, több mint százezer gyógyszeres üveget, valamint több tízezer, üvegek jelölésére használatos matricát is lefoglaltak. A gyanúsítottakhoz köthető, nagy értékű ingó vagyontárgyak is a nyomozók látókörébe kerültek.

Pszichotróp tartalmú gyógyszerhamisítás bűntettének gyanúja miatt a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség öt gyanúsított letartóztatását kezdeményezte szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése és bűnismétlés veszélye miatt.