Navracsics Tibor: Én húsz éve ugyanazt mondom, nem én változtam meg

2021.03.26. 13:36
Interjút adott Navracsics Tibor a Szabad Európának, amelyben többek között a magyar demokrácia helyzetéről és a Fideszben betöltött szerepéről kérdezték.

A kormánybiztost rögtön az interjú elején megkérdezték arról, miként határozná meg az orbáni kormányzatot. Válaszában elmondta: nem híve annak, hogy bekategorizálják az egyes demokráciákat.

Magyarország demokrácia. Nem szoktam hozzátenni sem liberálist, sem illiberálist, semmi mást. Képviseleti demokrácia, ha már választanom kell a jelzők közül

– mondta. 

Saját helyzetéről beszélve elmondta: lett volna lehetősége kilépni a Fideszből azt követően, hogy a saját véleménye egyre inkább eltért a pártétól, de nem tette meg. 

Én ugyanazokat a dolgokat mondom el, mint amelyeket elmondtam húsz évvel, tizenöt évvel vagy tíz évvel ezelőtt. Csak a környezet változik, és ebből adódóan más lesz az akusztikája a dolognak. 

Kitért arra is, hogy számára az Európai Unióban, illetve a Fideszt tekintve az Európai Néppártban való tagság érték, és ezt már korábban is megfogalmazta. „Ez szerintem egy nemzedéki élmény [...] számunkra az európai integráció olyan viszonyítási pont volt, amely a politikai identitásunk lényegi részét alkotja.”

Csak ez húsz évvel ezelőtt egy rém unalmas kijelentés volt, most meg egy nagyon izgalmas kijelentés. Erről nem én tehetek

– vélte Navracsics Tibor.

Az interjú végén azt is megkérdezték tőle, a pályafutásában volt-e olyan pont, amikor elgondolkozott azon, hogy végleg lemond a politikusi pályáról azért, mert eltávolodott pártja álláspontjától. 

Volt. De ha ezt most elmondom, akkor nem fogom tudni egyszer megírni a visszaemlékezéseimet, mert senki nem fogja megvenni

– válaszolta.