Ez a poszt a következő Percről percre része:

Húsvétig több tízezer pedagógust oltanak be

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elkezdődött a húsvéti készülődés, a növekvő forgalom és a tömeg elkerülése érdekében bevásárlólista-írást, gyors ügyintézést, kevés nézelődést kért Müller Cecília. Továbbá azt, hogy ha egy üzletben már van kézfertőtlenítő kihelyezve, a belépés előtt használják, illetve lehetőleg a kihelyezett csipeszekkel fogják meg az árukat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes otthon átmosni a termékeket, élelmiszereket a használat, fogyasztás előtt.

    Kirándulást inkább kevéssé látogatott helyekre szervezzenek a tavaszi szünetre és húsvétra, mert most kockázatos a különböző háztartásokból érkezők találkozása – figyelmeztetett Müller Cecília. 

    Mindenkitől helyes, orrot is takaró maszkviselést kért az országos tiszti főorvos. Hangsúlyozta azt is, hogy a védelmi intézkedések mellőzése hatástalanná teszi az eddig türelmesen viselt korlátozásokat és lezárásokat.

    Kérdésekre most nem válaszoltak. 

  • Müller Cecília külön kitért a várandós nők oltására is, emlékeztetve arra, hogy bizonyos csoportok magas kockázatúaknak minősülnek közülük. Folyik a vakcinák nemzetközi klinikai vizsgálata, fontos az egyéni mérlegelés, de akinek az alapbetegsége vagy a munkája indokolja, azt be kell oltani. Minden várandós nő konzultáljon a nőgyógyászával vagy a háziorvosával, és csak teljes körű tájékoztatás után döntsön. Az oltás sokkal több előnnyel jár, mint a mellőzése – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos.

    A hatósági ajánlás szerint egyelőre Magyarországon

    az mRNS-alapú vakcinákat biztonságosnak tekintik a várandós nők számára. ez a Pfizer és a Moderna vakcináját jelenti,

    de a vektorvakcinákkal sincs gond.

    A várandós nők az első dózist a terhesség 12. hetéig, a másodikat a szülés után kaphatják meg. Müller Cecília minden gyermeket váró nőt arra kért, hogy regisztráljon az oltásra, hozzáfűzve, hogy

    egyelőre semmilyen magzatkárosító hatásra nincs bizonyíték, semmi ilyesmit nem tapasztaltak, de a vizsgálatok nem fejeződtek be.

    A vizsgálatok állásáról tájékoztatni fogják az oltópontokat és a háziorvosokat. 

  • A várt 190 ezer helyett kevesebb érkezett tegnap, alig 20 ezer adag – mondta Müller Cecília. 

  • A járványügyi adatok ismertetésével kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tiszti főorvos, külön kiemelve, hogy jelenleg több mint 202 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A számok egyelőre folyamatosan emelkednek, ezért fokozottan be kellene tartani az egyéni védekezési intézkedéseket és a járványvédelmi szabályokat – hangsúlyozta. 

    Ismertette, hogy 1,8 millióan már megkapták az első oltásokat, és közel 600 ezren a második adagot is. A lakosság 17,9 százaléka jutott vakcinához, és a 65 év felettiek 71 százalékát is beoltották.

  • A hétvégén leállítják az Oktatási Hivatal rendszerét, de hétfőn éjfélre már minden  feltétel adott lesz – folytatta Maruzsa Zoltán. Azokat a pedagógusokat, akik március 24-ig regisztráltak, a jövő hét elején SMS-ben fogják értesíteni, az oltást pedig részben a húsvéti hosszú hétvégén, április 1–3. között fogják megkapni a lakcímükhöz tartozó kórházi oltópontokon. 82 ezer bölcsődei, óvodai, általános és középiskolai pedagógusról van szó – tájékoztatott. 

    Akik ekkor nem tudnak megjelenni, azokat később oltják be.

    A március 29-ig regisztráltakat a húsvét utáni napokban oltják be, szintén kórházi oltópontokon. Zajlik az alkalmazottak adatbázisainak összevetése a vakcinaregisztrációs listával, utóbbi különösen a bölcsődei, óvodai és iskolai egyéb dolgozók esetében fontos. Amely intézményben november óta összegyűjtötték és feltöltötték a KIR-rendszerbe vagy az NSZFH rendszerébe az egyéb dolgozók tajszámait, ott különösebb teendő nincs. A böcsődei dolgozóknál is lesz lehetőség hétfőn a tajszámok feltöltésére.

    Az államtitkár pontos adatfeltöltést kért mindenkitől mind a tajszám, telefonszám, mind a valós tartózkodási címek esetében, mert ehhez igazítják a legközelebbi kórházi oltópontokra szóló behívókat.

  • A kormány úgy döntött, már a jövő héten elindul a március 24-ig regisztrált köznevelési dolgozók oltása – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Ez az iskolai, óvodai és iskolai dolgozókat is érinti. 

    Akik eddig nem regisztráltak, azok sem maradnak ki az oltásokból, de azt kérik, hétfő éjfélig pótolják a regisztrációjukat a vakcinainfo.gov.hu oldalon annak érdekében, hogy soron kívül beolthassák őket. Folyamatosan ellenőrzik az adatbázisokat, hogy senki ne maradjon ki. Eddig a pedagógusok 55 százaléka regisztrált – derült ki az adatbázisok összevetésekor. 

    Aki viszont egy hónap múlva gondolja meg magát, azt soron kívül már nem veszik előre. 

    Az államtitkár beszélt arról is, hogy jelenleg hányan és hogyan vesznek részt a digitális oktatásban. Mint mondta, a tantermen kívüli oktatás jól működik, a nemzeti köznevelési portálon az okostankönyvek napi 150-160 ezer látogatót vonzanak, a Sulineten 65 ezer letöltést regisztrálnak. A Krétát egy átlagos napon 90 ezer pedagógus és legalább 240 ezer szülő használja.  

    „Óvodákban és iskolákban gyermekfelügyeletet tartunk, ez az előbbiben a létszám 2 százalékát, utóbbiban a 0,7 százalékát érinti” – mondta. Lezárták a középiskolai felvételit. 

  • Azért akadozott a honlap üzemeltetése, mert több mint 600 ezer letöltési kérést kapott – mondta Kiss Róbert. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) büntetőfeljelentést tett. 

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2020 márciusa és 2021 februárja között 13 százalékkal többen haltak meg az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A születések száma 1,2 százalékkal esett vissza ebben az időszakban. 

    Ez év január–február viszonylatában a halálozások számának növekedése, valamint a születések számának csökkenése miatt a természetes fogyás a 2020-as első kéthavi 7768-cal szemben 10 029 fő volt, ami 29 százalékos, a szökőnaphatást is figyelembe véve 31 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

    A tavalyi többlethalálozás és a járványidőszak alatti többlethalálozás közti eltérésekről ebben a cikkben írtunk bővebben. 

  • Még nem tudni, mikor tetőzik a járvány – mondta Orbán Viktor miniszterelnök reggel, a Kossuth rádiónak adott interjújában, amikor minden eddiginél több, 275 halottról számolt be. Megemlítette, hogy a boltnyitásról és a kijárási tilalom változásairól még tárgyal az operatív törzs, a pontos részletek megjelentetését a holnapi Magyar Közlönyben ígérte. A kormányfő szerint attól függően, mikorra sikerül beoltani 2,5 millió embert, április 12-én vagy április 19-én nyithatnak az iskolák és óvodák. Úgy vélte, az eddig regisztrált 102 ezer iskolai dolgozóból az eddig oltatlan 82 ezret április 10-ig legalább egy oltással el lehet látni, így némi védettség kialakulásával is kalkulálva reális esély van az április 19-i nyitásra. 

    Az operatív törzs napi tájékoztatóján remélhetőleg már konkrétumok is elhangzanak a döntésről, tekintve, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a miniszterelnöki interjút követő Facebook-bejegyzésében már eldöntött tényként említette: úgy változik a boltok nyitvatartása, hogy egy vásárló tartózkodhat majd 10 négyzetméteren. A sorban állás megelőzése érdekében pedig este 9-ig lehetnek majd nyitva, és 10 óra lesz a kijárási tilalom új határideje, ameddig haza kell érni.