Több ezer vasutas helyett csak 920-at oltanának be soron kívül, kiakadtak a szakszervezetek

2021.03.26. 11:45

Müller Cecília országos tiszti főorvos jelentette be az operatív törzs március 24-i sajtótájékoztatóján, hogy a „hatodik körben” megkezdődik az egyes kritikus infrastruktúrába tartozó szolgáltatók és vállalatok dolgozóinak, köztük a MÁV-Volán csoport munkavállalóinak oltása.

Most a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) a számok ismeretében felháborodva jelzi, hogy a MÁV-Volán csoport dolgozóinak mindössze 850, a GySEV-eseknek pedig pusztán 70 adag vakcinát biztosítanak. Korábban a VDSzSz kezdeményezte azoknak a vasutasoknak az előrébb sorolását az oltási tervben, akik önkéntes nyilatkozattétel alapján regisztráltak az oltás érdekében.

Ami a számokat illeti, nagyságrendileg 36 ezer dolgozóról van szó, Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) elnöke pedig azt firtatja, hogy ki fogja kiválasztani közülük a  beoltandókat. A szakszervezeti elnök „végtelenül méltatlannak tartja az eljárást és felelőtlenül kevésnek azt az oltóanyag-mennyiséget”, amelyet az Orbán-kormány a dolgozók beoltására szán.

A VSZ szerint csak minden regisztrált vasutas mielőbbi beoltása volna az elfogadható. Első körben azt a több ezer alkalmazottat kellene beoltani, aki részt vesz a vasúti forgalom fenntartásában, illetve aki a munkájában közvetlen kapcsolatba kerül az utasokkal. A megbetegedett vasutasok száma rohamosan nő. A VSZ 1800 Covid-fertőzöttről tud.