Az ellenzék a halálkormányt, a kormány az oltásellenes baloldalt okolja

2021.03.27. 17:48

A járványügyi intézkedések, illetve a kritika szakmai megalapozottságának kétségbe vonása csap össze a kormány és az ellenzék politikai vetélkedésében. A hétvégén sem maradtunk üzengetés nélkül.

  • Az ellenzéki összefogás pártjai (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) szerint Orbán Viktor válságkezelése „megbukott”, a kormány „tönkretette és a mélybe taszította” a magyar egészségügyet.
  • A Demokratikus Koalíció szóvivője online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „a halálkormány képtelen racionális döntéseket hozni”.
  • A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) arra szólította fel „a baloldali pártokat”, hogy „azonnal állítsák le az oltásellenes kampányokat, ne terjesszenek álhíreket a kórházakról és a mentőszolgálatról”.
  • A Fidesz elképesztőnek nevezte, amit „a baloldal művel”, vagyis azt, hogy az „oltás ellen kampányolnak”, és támadják a vakcinabeszerzéseket.

Ellenzék: Orbán elüldözte a gyógyítókat

Az ellenzéki összefogás közös közleményben ment neki a kormány járványkezelésének, azt írták: Orbán Viktor és „parlamenti papagájai” számos nyilvánvaló mulasztást és ballépést igyekeztek elhárítani a járvány kiszámíthatatlanságára, Brüsszelre, Sorosra mutogatva.

Azt azonban senki és semmivel sem tudja megmagyarázni, miként lehet egy egészségügyi világjárvány kellős közepén egy önmagát korlátlan hatalommal felhatalmazó kormánynak olyan helyzetet teremteni, hogy az 5500 orvos és egészségügyi szakdolgozó pályaelhagyását eredményezze

– fogalmaztak. Az ellenzéki pártok azt is hozzátették, hogy Orbán Viktor „a koronavírusos magyar emberek betegágya mellől üldözte el” az őket segítő, gyógyító és ápoló embereket. Ez az „ordító felelőtlenség” nem szimpla kormányzati hiba, hanem – egészségügyi válsághelyzetben – a magyar nép ellen elkövetett bűntett – szögezték le.

Az ellenzéki összefogás azt követeli, hogy a kormány nyújtson konkrét pénzügyi segítséget a kilátástalan helyzetbe jutott családoknak, a megélhetés nélkül maradt munkavállalóknak, a bajba jutott magyar embereknek.

A pártok abban is megegyeztek, hogy folytatják a tényfeltárást az úgynevezett Covid 2021 Vizsgálóbizottságban.

DK: Mindenről a halálkormány tehet

Facebookon közvetített szombati sajtótájékoztatóján Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője felszólította a kormányt, hogy regisztráció nélkül, soron kívül biztosítson oltási lehetőséget az oltópontokon megjelenő hatvan év felettieknek.

Barkóczi Balázs kétségbeejtőnek nevezte, hogy továbbra sem fejeződött be az idősek oltása Magyarországon. A DK szóvivője szerint nem Brüsszel és a láthatatlan ellenségek a felelősek az országban a „működésképtelen védekezés és oltási rend” miatt, hanem csak és kizárólag „a halálkormány tagjai”.

Fidesz: Az oltásellenes baloldal a hibás

Feleennyi ember és idős se lenne beoltva, ha Gyurcsányékon múlt volna, mert a kormány vakcinabeszerzéseinek köszönhetően több vakcinával lehet oltani, mint más országokban

közölte a Fidesz, reagálva a DK szóvivőjének vádjaira. A kormánypárt szerint a vakcinabeszerzésnek köszönhető, hogy már 1,87 millió ember be van oltva, 667 ezren már a második oltásukat is megkapták, továbbá a regisztrált 65 év felettiek közel háromnegyedét már beoltották, folyamatos az oltásuk,

azt egyedül csak az oltásellenes baloldal akadályozza.

KTK: A baloldalt terheli a felelősség

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: „a baloldal – Gyurcsány Ferenc vezetésével – oltásellenes kampányt indított”, ugyanis

a baloldali önkormányzatok azt kérték, hogy az ő területükre ne küldjön a kormány orosz vagy kínai vakcinát.

A KTK szerint ezért „a baloldalt terheli a felelősség” minden olyan idős ember haláláért, akit ők beszéltek le az oltásról, és így nem szerzett időben védettséget.