Este elsötétül a főváros

DMARC20200328029
2021.03.27. 12:04

Idén is megrendezik a világ legnagyobb önkéntes akcióját, a Föld Órája kezdeményezést. Ilyenkor a csatlakozók egy órára leoltják a világítást, és kikapcsolják minden elektronikus berendezésüket.

A WWF Magyarország még március elején jelezte, hogy ebben az évben március 27-én este fél kilenckor indulhat a nagy leoltás, illetve kikapcsolás. Azt is kérték a csatlakozóktól, hogy regisztráljanak a foldoraja.hu internetes oldalon.

A Föld Órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira, a mérhetetlen pazarlásra, a természeti értékek gyorsuló ütemű pusztulására és a környezettudatos életmód fontosságára irányítsa a bolygó lakosságának a figyelmét.

2019-ben már több mint 180 ország vett részt a kezdeményezésben, és a járványhelyzettel terhelt 2020-as évben is megtartották.

Budapest is csatlakozott a Föld Órája akcióhoz, ezért ma este lekapcsoljuk a város díszkivilágítását

– jelentette be Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A díszkivilágítás este fél kilenctől fél tízig lesz lekapcsolva.

A főpolgármester szerint a klímaváltozás hatásai Budapesten is egyre fokozottabban jelentkeznek, vagyis folyamatosan növekszik a hőségnapok száma, gyakoribbak a károkat okozó viharok, a hirtelen lezúduló nagy esők.

Most a legfontosabb, hogy összefogjunk, és közösen legyőzzük a járványt, de ha egyszer ezen túl leszünk, a klímaváltozás veszélyei velünk maradnak. A ma problémái miatt nem feledkezhetünk meg a holnap kihívásairól sem. Hisz ne feledjétek: ha a bolygónkat védjük, egymást védjük!

– fogalmazott Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

LMP: Adjunk egy órát a családnak

A járványhelyzet miatt idén a Föld Órája is más lesz, hiszen mindannyian otthon leszünk. Ebben a nehéz helyzetben is érdemes lehetőségként tekinteni erre az órára. Lehet, hogy fontosabb a fények lekapcsolása helyett most szombaton legalább egy órára lehalkítani a zajt magunk körül. Engedjük el a külső ingereket, legyen az internet, tévé vagy rádió, és adjunk egy órát magunknak és családunknak, hogy beszélgessünk

– írták közös közleményükben az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté.

A zöldpárt vezetői szerint közös felelősség, hogy a fiatalok ne „klímaparában” szocializálódjanak, mert az káros a mentális fejlődésükre.

Ugyanakkor tudniuk kell azt is, hogy felelősséggel tartozunk a bolygónak, ahol élünk, és meg kell találnunk a harmóniát a természettel. Ahogy egymásról gondoskodunk, úgy kell bánnunk a földdel is. Békében, szeretetben, nem kihasználva a másikat

– fogalmaztak az LMP társelnökei.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté szerint a Nemzeti alaptantervben sokkal nagyobb szerepet kellene kapnia a környezetvédelemnek és a fenntarthatóságnak, illetve kormányzati szinten lenne szükséges foglalkozni a fiatalabb generációk klímatudatosságával.

(Borítókép: A kivilágítatlan Országház a Föld Órája elnevezésű akció közben 2020. március 28-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.