Reagált az OKFŐ: álhír, hogy nincs elég lélegeztetőgép

2021.03.29. 21:30

Álhír, hogy nem tudnak 65-70 év felettieket lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály – válaszolt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) az ATV kérdésére azzal kapcsolatban, hogy Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke hétfő reggel ezt nyilatkozta csatorna reggeli műsorában.

Az OKFŐ hozzátette, számukra egy kórház sem jelezte, hogy kapacitás miatt nem tudnának intenzív ellátást igénylő betegeket fogadni. Leszögezték: a fenntartásuk alatt álló összes egészségügyi intézményben dinamikusan, a felmerülő szükségletek alapján történik a kapacitások felhasználása. 

A MOSZ elnöke szerint a koronavírus brit variánsa súlyosa tüneteket okoz a fiataloknak, közöttük pedig gyorsabban is terjed. Tóth Judit úgy véli, jelenlegi szabályokat tovább kellene szigorítani és a meglévőket is sokkal fegyelmezettebben kellene betartani. Az oltásokról azt mondta, hogy mire azokat beadják, és kialakulna a védettség, megfertőzhetik egymást az emberek.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján egyébként arról számoltak be, hogy eddig 1 920 347 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.