Szólni kellene a Fidesznek – Felrúgatta volna a momentumosok standját a budakalászi polgármester

2021.03.29. 15:56

Nem tetszett a budakalászi jegyzőnek és a polgármesternek 2020 nyarán, hogy a Momentum nemzeti konzultációs íveket gyűjt. Deák Ferenc jegyző és Göbl Richárd polgármester meredek ötletekkel akart fellépni a momentumos akció ellen, az ellenzéki párt egyik standját is felrúgatták volna valakivel. Erről az Átlátszó birtokába juttatott hangfelvételek tanúskodnak. 

A nyilvánosságra hozott felvételeken a névtelenséget kérő forrás szerint Balogh Csaba képviselő, Deák Ferenc jegyző, Göbl Richárd polgármester és Fetterné Ferenczy Beatrix rendészeti irodavezető, valamint egy civil személy hangja hallható. A jegyző az ellenzéki párt konzultációs íveket gyűjtő akciójára úgy reagált:

Megtiltjuk, nincs közterület-foglalási engedély, adatvédelmi szempontból súlyosan aggályos, húzzanak a büdös francba, nincs ilyen.

Deák Ferenc jegyző a felvétel szerint azt is ecsetelte Göbl Richárd polgármesternek, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján jogellenes adatkezelésnek minősül a konzultációs ívek begyűjtése. Egy másik felvételen a jegyző és a polgármester már egy ismeretlen férfival beszélget, akinek azt mondják, tudnak neki egy jó munkát ajánlani:

– Én tudnék egy jó munkát!

– Na?

– Kimegyünk itt a HÉV-megállóhoz, és a momentumosok pultját felrúgod úgy, ahogy van.

Egy további hangfelvétel tanúsága szerint a polgármester megpendíttette azt is, hogy „szólni kellene a Fidesznek, intézzék el ők”. 

Minderre azonban nem került sor, amit a Momentum helyi vezetője, Buzinkay György erősítette meg, ő ugyanis azt mondta az Átlátszónak, hogy valódi atrocitás nem történt.

A polgármester a lap megkeresésére úgy reagált, hogy szerinte helyi és országos lejárató kampány folyik a városvezetés ellen, ennek része az illegális hangfelvételek kiadása is. Göbl Richárd azt is közölte, hogy a lehallgatással kapcsolatban büntetőfeljelentést tett.

Egyébként az önkormányzatnál nem ez az első botrányos kijelentés, korábban a jegyző egy anyakönyvvezetői állásra jelentkező férfit buzizott le. 

A tavalyi hangfelvételek teljes leiratát ide kattintva lehet elolvasni.