Átlépte a húszezret a koronavírus áldozatainak száma

DBZOL20201104044
2021.03.29. 08:57

Hétfőre 7263 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 641 124 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 161 főre emelkedett. Kórházban 12 291 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 399 961 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 221 002 főre emelkedett.

Már 1 920 347 fő a beoltottak száma, ebből 689 392 fő már a második oltását is megkapta.

Egy nappal korábban 9082 új fertőzöttet regisztráltak. Tegnapra elhunyt 220, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma aznap 19 972 főre emelkedett. Kórházban vasárnap 11 805 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 1527-en voltak lélegeztetőgépen. A koronavírus legfiatalabb áldozata a vasárnapi adatok szerint egy 32 éves, cukorbeteg férfi volt.

A kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket. A hatályban lévő legfontosabb védelmi intézkedések:

 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
 • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
 • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ide kattintva tölthető le.
 • Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac. 
 • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszervíz-szolgáltatásokat. 
 • Az éttermekben továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra. 
 • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére az óvodákban és az iskolákban biztosítani kell a gyermekfelügyeletet. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
 • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
 • Szigorították a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzuk.

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött lélegeztetett beteget szállítanak el a fővárosi Honvédkórházból 2020. november 4-én.  Fotó: Balogh Zoltán / MTI) • Bérelnék
 • Bankszámla