6,3 milliárd forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le a rendőrök egy illegális laborban

2021.03.29. 21:41

Az Index korábban beszámolt róla, hogy nagyszabású gyógyszerhamisító bandát fülelt le a rendőrség. A hamis tablettákat a társaság Norvégiában értékesítette. 

Kapcsolódó

Több mint 9 millió hamis nyugtatót foglalt le egy magyar–norvég nyomozócsoport

A gyógyszereket Magyarországon gyártották, csomagolták és raktározták.

A rendőrség ma online sajtótájékoztatón informált a gyógyszerhamisítók elleni akciójukról, melyben egy illegális kémiai laborban és további deponálóhelyeken a nyomozók közel tízmillió darab nyugtatót, valamint nyolc tonna vegyszert foglaltak le, melyek feketepiaci értéke több mint 6,3 milliárd forint – olvasható a police.hu oldalon. 

A híradásból megtudható, hogy a rendőrség bűnszervezetben elkövetett gyógyszerhamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást az ötvenegy éves budajenői L. László, valamint öt társa – köztük egy negyvennyolc éves debreceni vegyész és egy szír férfi – ellen. 

Ahogy arról a rendőrségi portál beszámol, a bűnszervezet tevékenységére nemzetközi bűnügyi információcsere hívta fel a magyar rendőrök figyelmét, ugyanis az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt egyfajta hamis nyugtatógyógyszerek lefoglalása a skandináv országokban, ahol a helyi hatóságok által lefoglalt tabletták Magyarországhoz voltak köthetők, mivel a rajtuk lévő magyar címke, valamint az elfogott futárok származása is ezt igazolta.

A magyar nyomozók felvették a kapcsolatot külföldi kollégáikkal, akikkel közös nyomozócsoportot hoztak létre, az együttműködés gyorsan eredményre vezetett, és megállapították, hogy a bűnbanda tavaly augusztus óta egy zsámbéki zuglaborban állította elő az illegális nyugtatószereket, majd azt tabletta formájában legyártva Norvégiába csempészte, és ott értékesítette. Tevékenységüket erre alkalmas applikációk segítségével folytatták, a nyomozók kiderítették azt is, hogy egy dobozt, melyben száz tabletta volt 4,5-5,5 euróért árultak.

A szervezet vezetője L. Lajos volt, aki a hamis gyógyszerek gyártásához és csomagolásához szükséges alapanyagokat szerezte be, és az elkészült termékek raktározását és értékesítését is ő koordinálta. A tablettákat utasításának megfelelően gyártotta le a debreceni vegyész. A csapat többi tagja a külföldre csempészésében vett részt: a kamionsofőrök beszervezésében, illetve a tabletták rakományba rejtésében, és a vevőkkel való kapcsolattartásban.  

A nyomozók 2021. március 24-én egy több helyszínes akcióban 

elfogták a szervezet tagjait, ezenfelül lefoglaltak közel tízmillió darab nyugtatótablettát, két tablettázógépet, valamint több mint százezer gyógyszeres üveget és több tízezer, üvegek jelölésére használatos matricát, valamint ugyanennyi betegtájékoztatót. A tabletták nagykereskedelmi ára több mint százhetven millió forint, kiskereskedelmi értéke pedig több mint 6,3 milliárd forint.

Az egyik helyszín az a zsámbéki labor volt, ahol egy lepárló gyártósort, különböző vegyészeti labor- és hűtőberendezéseket, valamint összesen nyolc tonna olyan vegyi anyagot találtak, ami alkalmas arra, hogy azokból gyógyszert állítsanak elő. Ezen túl, a bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítási eszközök mellett vagyonvisszaszerzés keretében lefoglaltak egy tizenhatmillió forint értékű hajót is.    • Hírek
  • Csok