Vádat emeltek a lengyel sofőr ellen, aki Nagyorosziban halálra gázolt egy gyalogost, aztán megállás nélkül továbbhajtott

2021.03.29. 17:45

Halálos közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt vádat emeltek egy 40 éves katowicei férfival szemben, aki 2020 áprilisában Nagyorosziban elütött egy gyalogost, majd a felelősségre vonás elől segítségnyújtás nélkül hazájába szökött – olvasható az Balassagyarmati Járási Ügyészség közleményében.

A lengyel férfi 2020. április 21-én, este 5 óra után nem sokkal a 2. számú főút Nagyoroszi lakott területén vezette 3,5 tonnás kistehergépkocsiját, kifogástalan nappali látási viszonyok közt. Aznap reggel indult Lengyelországból Tolna megyébe, majd délután vissza hazájába. A településre érkezve egy gyártelep előtti szakaszon a forgalmi sávokat a forgalom lassítására szolgáló terelősziget választja el egymástól, mellette a jobb oldalon 1,5 méter széles murvás útpadka található. Ezen gyalogolt egy negyvenhárom éves magyar állampolgár, aki két perccel azelőtt indult el munkahelyéről a település központja felé. 

A lengyel sofőr az említett járdaszigetet kikerülte járművével, miközben lehaladt az útpadkára, és hátulról, mintegy 50 km/h sebességgel elütötte gyalogost. A sértett teste összetörte a motorháztetőt és a jobb oldali fényszórót, feje betörte a szélvédőt, karja pedig letörte a visszapillantó tükör egy részét, majd a magyar férfi az út menti füves rézsűre zuhant.

A teherautó sofőrje a baleset után megállás nélkül továbbhajtott, nem győződött meg arról, hogy a sértett segítségnyújtásra szorul-e, majd kétszáz méter megtétele után egy parkolóban kiszállt, és megnézte, hogy a járművében milyen károk keletkeztek, végül továbbindult, és Parassapusztánál elhagyta Magyarország területét.

Az árokban fekvő sértettet csak mintegy fél óra elteltével látta meg egy busz utasa, ekkor mentőt hívtak hozzá, de az életét nem lehetett megmenteni.

A térségben lévő kamerák felvételeinek elemzésével röviddel a baleset után már ismerték a jármű pontos típusát és rendszámát, majd gyors magyar, szlovák és lengyel rendészeti együttműködés segítségével Lengyelországban el is fogták a sofőrt. A felelőtlen vezető tagadja a cselekmény elkövetését, állítása szerint egy fa és útra eső kövek okozták a gépjármű rongálódásait. Védekezését a térfigyelő és biztonsági kamerák felvételei, valamint több igazságügyi szakértői vélemény is cáfolja.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség az elkövetővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától eltiltását indítványozta vádiratában.

Ha a lengyel férfi lemond a tárgyalásról és beismeri tettét, a Balassagyarmati Járásbíróság halmazati büntetésként öt év börtönre, illetve a közügyek gyakorlásától öt évre, a járművezetéstől pedig nyolc évre tiltaná el, valamint kötelezné 301 964 forint bűnügyi költség megfizetésére.