Embercsempészés és vesztegetés miatt elítéltek egy török férfit

2021.03.29. 13:01

Nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy török férfit, aki megpróbálta megvesztegetni a határőröket, hogy őt és a vele utazó négy ukrán állampolgárt beengedje Magyarország területére – tájékoztatta az MTI-t a központi nyomozó főügyész.

A férfi és az autójában utazó négy ukrán állampolgár múlt héten a beregsurányi közúti határátkelőhelyen szeretett volna belépni Magyarországra. Az ukrán állampolgárok nem feleltek meg a Magyarországon történő átutazáshoz szükséges feltételeknek, mert nem volt vízumuk vagy biometrikus magánútlevélük. Emellett a járvány miatt előírt utazási korlátozások előírásait sem tartották be, mert nem tudták igazolni utazásuk célját és a célországot.

A TÖRÖK FÉRFI EZÉRT az ÚTLEVELÉBEN 70 EURÓT HELYEZETT EL, HOGY A HATÁRRENDÉSZ A PÉNZÉRT CSERÉBE NE TAGADJA MEG A BELÉPTETÉST.

A határrendész a felajánlott jogtalan előnyt nem fogadta el. A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség lefoglalta a vesztegetési pénzt, és elrendelte a férfi őrizetbe vételét vesztegetés és embercsempészés miatt.

A Nyíregyházi Törvényszék két év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, és két évre kiutasította, valamint a 70 euróra vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet nem jogerős, mert a nyomozó ügyészség súlyosításért jelentett be fellebbezést.