Szlovák unokázók csaltak ki pénzt és ékszereket magyar nyugdíjasoktól

2021.03.30. 07:58

A számos híradás és rendőrségi felhívás ellenére sajnos továbbra is jó „üzlet” a csalóknak az úgynevezett unokázás, azaz amikor idős személyeket azzal hívnak fel, hogy valamelyik közeli hozzátartozójuk balesetet szenvedett, és azonnal készpénzre, illetve pénzre váltható értékekre van szüksége. A rendőrök ezúttal egy Nógrád megyében garázdálkodó párost fogtak el, akik 2021. február 10-én egy salgótarjáni, időskorú férfitól hárommillió forint készpénzt csaltak ki – adta hírül a police.hu.

A rendőrök kiderítették, hogy az unokázók külföldi telefonszámról hívták a fel nyugdíjas férfit, és a szokásos forgatókönyv szerint közölték vele, hogy hozzátartozóját baleset érte, és több millió forint készpénzre van szüksége. 

A hívó azt is közölte, hogy a pénzt a rendőr-főkapitányság munkatársai veszik át. A megvezetett időskorú ezt követően a lakcímére érkező, magukat rendőrnek kiadó személyeknek átadta a kért összeget. 

A csalók hasonló módszerrel próbáltak kicsalni készpénzt Nógrád és Heves megyében, elsősorban Salgótarjánban és Gyöngyösön élő idősektől is.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság nyomozása eljutott a csalókig, és országos koordináció keretében, a 2021. március 26-án végrehajtott akcióban, Pásztó belterületén elfogták a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható, hatvanhét és ötvenkét éves szlovák állampolgárokat, akik a jellemzően külföldi telefonszámról felhívott sértettektől készpénzt, ékszereket és más anyagi javakat csaltak ki, illetve kíséreltek meg kicsalni. 

A párost őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amit 2021. március 29-én a bíróság elrendelt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálásával a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya vizsgálja, hogy a gyanúsítottak további hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozhatók-e, illetve további személyek sérelmére is elkövettek-e bűncselekményt. A nyomozás adatai alapján az ügyben várhatóan szélesedni fog a gyanúsítottak köre.