Biztosítva van az M3-as metró lélegeztetése

2021.03.31. 18:06

Magyar Építők oldalán egy részletes cikk jelent meg arról, hogy az M3-as metró Nagyvárad tér és Lehel tér közti szakaszán belül miként lesz biztosítva az, hogy még a veszélyhelyzetek esetén is legyen elég levegő az alagutakban.

Az írás szerint a metró állomásait két szellőzőrendszer szolgálja ki: egyrészt az üzemi szellőzőrendszer, amely a működtető személyzet munkáját teszi lehetővé, másrészt pedig a főszellőzőrendszer, amely az állomásokat és a mozgólépcsőket egyaránt ellátja levegővel.

Az ezek által megmozgatott levegő volumene összesen közel ötször annyi, mint egy azonos méretű irodaháznál lenne.

A főszellőző emellett nemcsak arra szolgál, hogy a metró „tüdejeként” szolgáljon, hanem arra is alkalmas, hogy a légmozgás természetes irányát megfordítsa és ezáltal például a füstöt és hőt kivezesse az állomásokról.

A biztonságos légellátást mindemellett még számos akna is biztosítja, amelyek arra szolgálnak, hogy a a légellátás súlyos tűzesetek előfordulásakor is megoldható legyen. Ezt egy automata rendszer irányítja, ami többek között füstérzékelő szenzorok segítségével lesz képes arra, hogy rögtön elkezdje védeni az utazókat.