Gazdijogsi lehet az előfeltétele a kutyavásárlásnak

2021.03.31. 16:08

Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Közleményükben azt írták: az állatvédelmi problémák megoldásához a szemléletváltás és az oktatás is elengedhetetlen, ennek jegyében pedig az ősszel induló online oktatási célja az lesz, hogy 

gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel az állattartókat. 

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy az oktatás és szemléletformálás fontosságát az állatvédelmi konzultáció eredménye is alátámasztotta, amelyet végül több mint 260 ezer ember töltött ki. 

Hozzátette: a Gazdijogsi program nagy hangsúlyt fektet majd a felelős állattartásra vonatkozó képzésekre, a kutyatartóknak és állatbarátoknak szóló honlap működtetésére, egyúttal szakmai konferenciák és szabadtéri rendezvények szervezésére.

A most még önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning-képzéssel indul majd. A tananyag többek között sorra veszi a kutyaválasztás szempontjait, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, de bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és viselkedési problémáit, valamint a kutyatartás jogi szabályozását is.

A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne, a hosszú távú cél pedig az, hogy a 

a képzés teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak és az örökbefogadásnak is. 

A Gazdijogsi program létrehozásában többek közt az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, valamint kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek.

A kormány március közepén arról is döntött, hogy létrehozzák a Nemzeti Állatvédelmi Tanácsot, amely javaslattevő, véleményező szerepet tölthet be az állattartás kérdéseiben.