Lassan halad a szervátültetettek oltása

2021.03.31. 12:19

Az országos tiszti főorvos segítségét kéri a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) amiatt, hogy lassú ütemben halad a szervátültetettek koronavírus elleni oltása.

A szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: bár januárban megindult a szervátültetettek oltása, információik szerint akadozik a folyamat. A körülbelül 4600 oltásra regisztrált transzplantált 45 százaléka ugyanis még mindig nem kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szervátültetettek a kiemelten veszélyeztetettek közé tartoznak, miközben mára már a kisebb kockázatú csoportok tagjai is sorra kerültek az oltási rendben.

A HELYZET GYORS MEGOLDÁSA ÉRDEKÉBEN A SZERVEZET AZ ORSZÁGOS TISZTI FŐORVOS SEGÍTSÉGÉT KÉRTE. 

A szövetség március 15. és 20. között végzett online kérdőíves felmérése azt mutatta, hogy noha a szervátültetettek többsége (90 százaléka) regisztrált a védőoltásra, 45 százalékuk még mindig vár a vakcinára. Különösen aggasztó a 60 és 69 év közötti korosztály helyzete – jelezték.

A felmérés szerint a szervátültetettek 30 százaléka kapott Pfizer- és 5 százaléka Modern-vakcinát, a többiek AstraZeneca- (63 százalék) és Sinopharm-oltóanyagot (2 százalék). Az oltások 63 százalékát a háziorvosok adták be.

Emlékeztettek arra is, hogy a Magyar Transzplantációs Társaság ajánlása szerint a szervátültetettek Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca- és Sinopharm-vakcinákkal egyaránt olthatók. Ugyanakkor mivel a gyengébb immunrendszer miatt náluk kisebb a válaszreakció és a termelt ellenanyag mennyisége,

ezért számukra a legnagyobb immunválaszt adó oltóanyag, a Pfizer vagy a Moderna készítménye lenne az ideális.

A felméréssel az MSZSZ segíteni szeretné a hivatalos döntéshozatali mechanizmust, ezért a feldolgozott adatokat elküldték az országos tiszti főorvosnak is.

Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvosigazgatója szerint az extrém veszélyeztetettség miatt különösen indokolt a dializált és a transzplantált betegek oltásának mihamarabbi befejezése. Véleménye szerint egyszerűsítené a rendszert, ha a szervátültetettek és szervre várók soron kívül jelentkezhetnének az oltópontokon, illetve háziorvosuknál.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a járvány áldozatai között – a Global Burden of Disease munkacsoport adatai szerint – a kockázati tényezőket tekintve az első két helyen a dializált és a vesetranszplantált betegek állnak. 

Magyarországon az 5100 szervátültetettből eddig 26-an vesztették életüket a járvány következtében.