Még veszünk lélegeztetőgépeket

2021.03.31. 13:44 Módosítva: 2021.03.31. 13:44

Noha még mindig rengeteg lélegeztőgépet őriznek a katonák a tavaly tavaszi külügyes beszerzésekből, számos gépet pedig eladományozott a kormány, sőt már értékesítésre is felkérte a nagykövetségek diplomatáit, az uniós és a magyar közbeszerzési értesítő tanúsága szerint több magyar kórház is új rendelésekre szerződött – írta a 24.hu. Esetenként olcsóbb darabárat elérve, mint amit a tavalyi beszerzési roham idején ugyanaz a szállító biztosított az államnak. 

A lap példaként említi, hogy a Debreceni Egyetem négy gép beszerzéséről írt alá szerződést március elején összesen nettó 16,3 millió forintért a tavalyi beszerzésekben is nyertes Hoge Systems Szolgáltató Kft.-vel. Ez nagyjából negyede annak, amennyiért átlagosan tavaly szállítottak a külügynek a beszerzéssel megbízott vállalkozások, akkor a Hoge 5,5 milliós darabárért hozott  kétszer 200 gépet. 

A Debreceni Egyetem egyébként egy, még 2019-ben megítélt támogatásból fedezi a beszerzést, ezért nem is számolhatná el a központi készletből származó beszerzést, emiatt adtak önálló, új megbízást. 

A portál  a közbeszerzési értesítőben tallózva bukkant a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ beszerzésére. Az Oxylog 3000 plus lélegeztetőgépet a Dräger Medical Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szállította, az eredetileg 3,6 millió forintra becsült beszerzési árnál olcsóbban, 2,7 millióért. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pedig 2020 decemberében tette közzé, hogy nyílt közbeszerzési eljárásban 231 millió forintért több kórház számára vásárol összesen 28 lélegeztetőgépet. A nyertes szállító a Medirex Egészségügyi, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. lett. A lap megjegyzi azt is, hogy eredetileg 125,2 milliót szántak a vásárlásra. 

Frissítés: 

Cikkünk megjelenését követően Ónody Csaba, a Hoge Systems Kft. ügyvezetője az alábbiak közlését kérte megjegyezve, hogy cége azért más összegért szerződött most, mert más típusú, és felhasználási célú eszközöket rendelt a még 2019-ben elindult eljárásban a Debreceni Egyetem, amelynek leszállítását a pandémia tavalyi kitörése hátráltatta. 

A HOGE SYSTEMS Kft.

- több mint 20 éve foglalkozik orvosi eszközökkel és forgalmazza a világ legnagyobb, svéd tulajdonú lélegeztetőgépgyártójának termékeit. A Covid pandémia előtt is majd 60 kórházban, több mint 300 darab lélegeztetőgépet szervízelt és tartott karban heti, havi rendszerességgel.

- nem értékesített egyetlen terméket sem a Külügyminisztérium részére, kizárólag az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére szállított le kétszer 200 darab svéd Maquet Servo lélegeztetőgépet. E két intézmény covid célú beszerzése mind szakmailag, mind eljárásügyileg teljesen elvált egymástól. 

- a vállalat által az ÁEEK részére a covid-beszerzések alatt értékesített, és a világ legnagyobb svéd lélegeztetőgép gyártója által gyártott 400 darab termék 5,5 millió forintos darabára még a pandémia előtt is piaci árnak minősült, nemhogy járvány alatt. Ezen 400 darab leszállított berendezésből az összes napi 24 órás használatban, napi 24 órás készenléti szervízszolgáltatással betegeken van covid intenzív osztályokon már lassan 1 éve, valószínűleg nem véletlenül.

- a Debreceni Egyetemre szállított lélegeztetőgépek azon felül, hogy a tárgyi eljárás esetén már a járvány előtt megkezdett eljárásról és támogatásról van szó, sem funkcióban, sem felépítésben nem helyettesíthetők a Külügyminisztérium által beszerzett 16 000 darab lélegeztetőgéppel. A most szállított eszközök az egyetem szívsebészetére kerültek, az ottani intenzív terápia más típusú eszközöket igényel, mint a covid-ellátás olykor hetekig tartó lélegeztetési igénye. 

- a lélegeztetőgépek a betegellátás talán legkritikusabb, legprecízebb, legérzékenyebb és legösszetettebb berendezései, mivel öntudatlan betegek oxigénszintjét próbálják a lehető legnagyobb pontosággal úgy fenntartani, hogy a beteg életben maradjon és még agyi károsodást se szenvedjen, ezért például teljesen más funkcióval ellátott és felépítésű lélegeztetőgép javasolt egy felnőtt covid-beteg esetén, mint mondjuk egy 12 éves enyhe tüdőgyulladásos gyermek esetén. A lélegeztetőgépek célberendezések, ezért minden gép más vagy más felépítésű tud lenni az ellátás szükségességének függvényében és a beteg minél magasabb túlélési esélyei és megmaradó életminőségének érdekében. 

- azt, hogy mennyire jó egy adott lélegeztetőgép, leginkább az határozza meg, hogy mennyire pontosan és érzékenyen adagolja a levegőt az eszméletlen betegnek. Fontos, hogy épp az állapotának megfelelő mennyiséget kapja, és se túl sok, se túl kevés ne le legyen a tüdőbe jutó oxigén. De az is fontos, hogy mennyire jó a gép leszoktató funkciója, ami azt vezérli, hogy a gépi lélegeztetés miatt az önálló lélegzés vezérlésétől elszokott emberi agy újrakezdje ezt a feladatát, és újra impulzusokat adjon a tüdőnek a légvételre ösztönözve azt. Ezt úgy érik el a gépek, hogy finoman csökkentik a befújt oxigénmennyiséget, ismét munkára sarkallva az agyunkat. Annál jobb egy gép, minél nagyobb összhangot tud teremteni az agyi „lélegezni kell” inger, és az oxigénadagolás között.