Orbán Viktor: Bűn az oltás ellen kampányolni

D MTI20210331042
2021.03.31. 20:42 Módosítva: 2021.03.31. 21:04

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este interjút adott a közszolgálati televízióban. A kormányfő többek között arról beszélt, hogy 

  • azért kell az újranyitással megvárni a két és fél millió beoltott embert, mert így minden regisztrált 65 év feletti biztosan megkapja az oltást.
  • A harmadik hullám agresszívabb, a korlátozások nem tudják megállítani, csak lassítani.
  • Április végén, május elején mindenki megkapja az oltást, aki regisztrált.
  • Bűn az oltás ellen kampányolni. 
  • 2-3 nehéz hét jön.
  • Minden intézkedés előtt egy héttel tájékoztatja a nyilvánosságot.
  • A tervek szerint először az iskolák nyitnak, utána a boltok is. 
  • Köszönetét fejezte ki az orvosoknak, a háziorvosoknak és az ápolónőknek.
  • Április 4-ig 2 356 000, április közepéig 4 121 000 oltóanyag érkezik Magyarországra, így május végére, június elejére lehet eljutni a hétmillió beoltott emberig.
  • Nyár végére visszakaphatjuk az életünket.

A nyitás csalóka kifejezés, nyitni lépcsőzetesen lehet, úgy lehet újraindítani az országot és a gazdaságot – mondta Orbán Viktor szerda este a közszolgálati televíziónak adott rendkívüli interjújában. A miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a nemrég megjelent rendeletben két és fél milliós beoltási számhoz kötötték a lehetséges nyitás hatályba lépését, azt válaszolta, hogy a két és fél milliós számot egy erkölcsi törvény mondta ki, hiszen amíg nincs minden 65 év feletti regisztrált beoltva, addig nem nyithatunk. 

Természetesen mindenkit arra szeretnék kérni, hogy tartsa be a szabályokat. Nem sok szabály van, de azok betarthatók. A harmadik hullám sokkal agresszívabb. Amíg a fertőzések elszigeteltek voltak, addig a zárás segített. Most már tömeges a fertőzés. A korlátozások ezeket már nem állítják meg, csak lassítják. Egyetlen orvosság van, az oltás. Ezért most minden erőnket az oltásra kell fordítani

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Mint mondta, nemcsak a gazdaságot kell újraindítani, hanem a közösséget is.

Többről van szó, mint egyszerűen a boltok, üzletek újranyitása. A vírus tönkreteszi a munkahelyeket. Újraindítani üzemeket, boltokat, szállodákat nem megy egyik napról a másikra. Az embereknek tudniuk kell, hogy mire számíthatnak, meddig kell otthon maradni, meddig maradnak otthon a gyermekek

– tette hozzá. A kormányfő fontosnak nevezte, hogy mindenki tudja, mire számíthat, hogyan tervezheti el a jövőjét.

Örülök, hogy van vakcina, de az a helyzet, amiben vagyunk, nélkülöz minden romantikát, boldogságot. Minél gyorsabban oltunk, annál inkább csökken a betegek száma, csökken az elhunytak száma. Megértem, ha valaki nem oltatja be magát, vagy kétségei vannak. Viszont mindenkit arra kérek, hogy mást ne beszéljen le az oltásról

– húzta alá a miniszterelnök. A kormányfő az egészségügyről úgy nyilatkozott, hogy szerinte a vezénylés, az átcsoportosítás az a módszer, amellyel meg tudják oldani a jelenlegi helyzetet. Körülbelül kétszer annyi lélegeztetőgép áll rendelkezésre ággyal együtt, mint amennyi most használatban van. A kórházakban pedig azt látta, hogy a dolgozók jólelkű emberek, elszántak, felkészültek: ápolóinkon, orvosainkon nem fognak múlni emberéletek.

Köszönet, hála, elismerés és támogatás az ápolóknak és az orvosoknak. Rémhírkeltéssel ne nehezítsük a munkájukat: nem most van itt az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, és álhíreket, kamuvideókat készítsünk

– kérte Orbán Viktor. Az iskolák újranyitásával kapcsolatban türelmet kért a tanároktól a kormányfő. Kiemelte: előreveszik őket az oltási sorrendben, de az iskolákat újra kell nyitni, mert tekintettel kell lenni a gyerekekre és a szülők érdekeire is. A tanárok a kezdés előtt egy héttel fogják megkapni az első dózist. A miniszterelnök megjegyezte: ő is dolgozott az oltás beadása utáni napon.

Arról, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül oltsanak-e, vagy csak kórházi oltópontok legyenek, az a döntés született, hogy jobb, ha ők megadnak általános szempontokat, de a háziorvosoknak is van mozgásterük, kellő szabadságuk az ellátás megszervezéséhez, hiszen ők ismerik a betegeket. A miniszterelnök elmondta: Magyarországon 42 ezer olyan kismama van, aki fel tudja venni az oltást.

A tudományos és járványügyi vélekedés a gyakorlati tapasztalatok alapján alakult ki a világban, az új magyar szabályozás is ehhez igazodott – tette hozzá. A vakcinákkal kapcsolatban kiemelte, ha biztonságos és használ, mindegy, hogy hol gyártották. Hozzátette: a vakcinákból politikai ügyet csinálni szamárság. Szerinte a magyar emberek megértették, hogy az oltóanyagokból nem érdemes politikai kérdést csinálni, az a fontos, hogy az oltással életeket lehet menteni.

A vakcinabeszerzésekről azt mondta a miniszterelnök, hogy már tavaly novemberben látni lehetett, hogy nem érkeznek meg időben az Európai Bizottság által rendelt szállítmányok. Ugyanakkor minden országnak van lehetősége veszélyhelyzeti engedéllyel további vakcinákat használni.

Ha nem vettünk volna kínai és orosz oltást, a mostani létszámnak csak a fele kapott volna oltóanyagot

– jelezte Orbán Viktor. Ismertette, hogy április 4-ig 2 356 000, április közepéig 4 121 000 oltóanyag érkezik Magyarországra, így május végére, június elejére lehet eljutni a hétmillió beoltott emberig. Ezzel és az újranyitással kapcsolatban elmondta: most még túlságosan szemben áll egymással a fertőzöttek száma és az oltottaké. A kormányfő azt ígérte, hogy a soron következő intézkedések előtt egy héttel tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

A kormány tartja azt az ígéretet, hogy minden, a járvány miatt megszűnt munkahely helyett újat teremt. Február végén 110 ezerrel kevesebben dolgoztak, tehát 110 ezer új munkahelyet kell teremteni – hangsúlyozta. Az Európai Néppártból való kiválásról úgy fogalmazott, tiszta helyzet jött létre azzal, hogy megszűnt a kapcsolat az Európai Néppárt és a Fidesz között.

Európában nincs kellő képviselet azoknak, akik a hagyományos család modellje mellett állnak, elutasítják a multikulturális társadalmakat

– vélekedett a miniszterelnök. Beszámolt róla, hogy csütörtökön Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyal majd Orbán Viktor egy új platformról.

Visszatérve a vírushelyzetre, Orbán Viktor elmondta: a győzelem kapujában állunk.

Lesz még két-három nehéz hetünk, de a nyarunk szép, napos, vidám lesz. Készülünk arra, hogy újraindítva a közösségeket, visszakapjuk a derűs életünket – ez már csak karnyújtásnyira van. Teszünk még két-három lépést, és a végén győzni fogunk. Vissza fogunk találni ahhoz a valóban optimizmussal teli időszakhoz, ahol a járvány megszakította az életünket. Bár az életünk nem lesz már teljesen olyan, mint korábban, de túl leszünk a járványon

– mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: megítélése szerint ez nyár végén lesz.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök exkluzív interjút ad az M1 aktuális csatorna stúdiójában az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán 2021. március 31-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)