A nagy halakba ültetett csipek buktathatják le az orvhalászokat

2021.04.01. 07:53

Húsz év alatt nő meg egy hal olyan nagyra, hogy óvni kelljen. Ezért nem szívesen adja ki egy tógazda, sem a balatoni halgazdaság ezeket a halakat, mert nagyon sok időt kell várni rájuk − hangsúlyozta Tábori István, a Kis Blero Horgásztó tógazdája az RTL Klub szerdai adásában.

Az orvhorgászok éjjel is kinn maradnak, és kifogják a különleges, öreg halakat. Aztán egyszerűen ellopják, és súlyos tízezrekért vagy százezrekért továbbadják.

A halak védelme és a lopás megakadályozása érdekében a „húsz pluszos” halakat megjelölik, és csippel látják el

 − mondta a tótulajdonos. Ez úgy néz ki, hogy a halat megfogják, a halőr fényképeket készít róla, méreteket vesz, és berakja a csipet. Így az összes nagy halat nyilvántartják.

Az orvhalászok akkor buknak le, ha az értékesített halakat új tóba szállítják, és ismét kifogják őket. Ezután feljelentést is tehetnek.

Hogy milyen szankciókat szabnak ki rájuk, az változó. Ez lehet elzárás, pénzbüntetés, kártérítés. Ha van érvényes, állami horgászengedély, akkor visszavonhatják

− mondja Tábori István, aki hozzátette: ellenőrzik a horgászok felszerelését, hogy azokkal a lehető legkisebb sérülést okozzák a halaknak, amelyeket vissza kell engedni természetes közegükbe.

A horgászok többsége nem bánja, hogy le kell mondaniuk értékes zsákmányukról, hiszen szeretnék kifogni többször is, amikor már nagyobb néhány kilóval. A horgászok ezzel egyetértenek, szerintük ezeket a nagyobb halakat nem megenni, hanem csodálni kell.