Orbán Viktor európai reneszánszt akar lengyel és olasz szövetségeseivel

D MTI20210401010
2021.04.01. 19:07 Módosítva: 2021.04.01. 19:52

Sok millió európai polgár maradt képviselet nélkül. Európai reneszánszt akarunk, azért fogunk dolgozni, hogy a kereszténydemokratáknak legyen képviselete és hangja Európában – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Budapesten a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, a Liga elnökével tartott budapesti tárgyalása után. 

A magyar miniszterelnök szerint az Európai Parlament legnagyobb konzervatív pártcsaládja, az Európai Néppárt elköteleződött a baloldallal folytatott együttműködés mellett, Magyarország, Lengyelország és Olaszország viszont közösen tervezi a jövőt, konkrét programmal készül „a nagy európai vitára”: a világos atlantista elkötelezettségen túl kiállnak a szabadságért, a családért és a kereszténységért, nemet mondanak a cenzúrára, „a brüsszeli birodalomra”, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra.

A magyar miniszterelnök szerint a csütörtöki találkozó egy hosszú út kezdete volt, májusban folytatják a most megkezdett munkát, valószínűleg Varsóban, ahova Mateusz Morawiecki már meg is hívta Orbán Viktort, illetve Matteo Salvinit. 

Véget akarunk vetni annak nevetséges politikai gyakorlatnak, hogy a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak pedig mindig csak közepe

– mondta Orbán Viktor, aki hűséges barátjaként említette a lengyel kormányfőt, és Magyarország hőseként a volt olasz belügyminisztert. Nincs olyan téma, amelyben ne tudnánk egyetértést kialakítani – fűzte hozzá.

A Fidesz márciusban kilépett a Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, aztán pedig magát a konzervatív pártcsaládot is elhagyta. Mateusz Morawiecki, illetve Matteo Salvini pártja nem ugyanabban az EP-frakcióban ül. A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) a Európai Konzervatívok és Reformisták, az olasz Liga az Identitás és Demokrácia tagja.

Mateusz Morawiecki egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy egy elmélyített integrációra van Európában szükség, amely a többi között tiszteletben tartja a szuverenitást, az egyéni szabadságjogokat és a keresztény értékeket. A lengyel miniszterelnök figyelmeztetett, hogy az idegen kultúra még mindig fenyeget.

Európa gyökerét újjá kell építeni, hogy az valami ismeretlen felé ne menjen el

– jelentette ki a lengyel kormányfő, aki azt is mondta, nem akarja, hogy a brüsszeli elit összevissza huzigálja Európát, ő amellett van, hogy egy széles körű spektrum mentén épüljön újjá a kontinens. Ehhez, mint mondta, az európai reneszánsz tervére van szükség.

Matteo Salvini azt mondta, a második világháború óta „a legsötétebb időszak van most”, ami ellen küzdeni kell, erre a brüsszeli elit alkalmatlan – tette hozzá. Az olasz kormányfő pedzegette egy új európai pártcsalád megalapítását, de konkrét dolgot végül erről nem mondott. Azt azonban leszögezte, hogy az európai politika már nem lesz ugyanolyan, mint a koronavírus-járvány előtt.

Hátradőlni semmiképp nem fogunk

– jelentette ki Matteo Salvini, hozzátéve, hogy sem második, sem pedig harmadik nem akar lenni, az első hely a cél – húzta alá. A pártcsalád víziójáról annyit még elmondott, hogy a nők és a családok jogainak védelme lesz fontos.

(Borítókép: Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki a karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)