Az MNB ingatlancége 135 millióért vásárolt öt festményt

D CIM20150318006
2021.04.02. 18:08

Uniós közbeszerzés keretében vásárolt meg a jegybank egyik leánycége, az MNB-Ingatlan Kft. öt darab festményt Antal Péter debreceni ügyvéd gyűjteményéből – derül ki az uniós közbeszerzéseket közzétevő EU Hivatalos Lapja mai eredményhirdetéséből.

A képek becsült összértéke eredetileg 190 millió forint volt, amelyekért végül összesen 135 millió forintot kell kifizetnie a pályázatkiíró cégnek.

Mind az öt kép Keserü Ilona alkotása. A megvett képek címe: A világból I., Tánc alaprajz, „Semmi sincs sehogyan”, Paul Klee tiszteletére, Labyrinth 8.

Keserü Ilona Nemzet Művésze címmel kitüntetett Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas festőművész, a hatvanas években indult neoavantgárd Iparterv-generáció tagja. A hatvanas évek közepén elfordult a hagyományos festészeti tradíciótól, és a korszak nemzetközi vérkeringésébe kapcsolódva az egyéni képalkotási módok és anyaghasználat irányába indult. Művészetének fontos vonása, hogy a festményeket textilapplikációkkal kombinálja.

A Keserü-képektől most megváló Antal Péter rendelkezik hazánk egyik legjelentősebb magángyűjteményével, amely képet ad a magyar képzőművészet 20. századi fejlődéséről. Ebből a gyűjteményből teremtődött meg a debreceni MODEM, a Modern és Kortárs Művészeti Központ. A debreceni MODEM céljaira a műalkotások egy 3,4 milliárd forintra becsült részét önkormányzati letétbe helyezte a debreceni műgyűjtő. Az Antal–Lusztig-gyűjtemény körülbelül négyezer darabból áll, és korábban Antal Péter úgy nyilatkozott, hogy egyet sem adna el közülük.

(Borítókép: Keserü Ilona festőművész budapesti műtermében 2015. március 18-án.  Fotó: Czimbal Gyula / MTI)