A betegség, amely több embert öl meg itthon, mint a koronavírus

2021.04.02. 14:49

Csaknem 30 ezren halnak meg évente cukorbetegségben vagy annak szövődményeiben, mondta Csanádi Zoltán professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában. 

Magyarországon ma naponta két ember veszti el a látását a cukorbetegség miatt, 7-8 beteg pedig valamelyik végtagját.

Kapcsolódó

Őssejtekkel a cukorbetegség ellen

Az immunrendszer számára láthatatlan sejtek precízen és természetes formában termelnek inzulint.

A szakemberek rájöttek, hogy a cukorbetegség szív- és érrendszeri betegség is; stroke, szívinfarktus, perifériás érbetegség következménye is lehet. A professzor szerint reményre ad okot, hogy vannak olyan új gyógyszerek, amelyek már nemcsak arra jók, hogy a beteg vércukorszintjét lejjebb vigyék, hanem a szív-érrendszeri szövődményeket is csökkentik – írja a dehir.hu.

Kapcsolódó

Majdnem minden szervben találtak vérrögöket egy koronavírusos beteg boncolásakor

Már tudjuk, hogy nemcsak a tüdőt károsítja, hanem például az agyat, a szívet és a vesét is.

Csanádi Zoltán arról is beszélt, hogy a koronavírussal megfertőződött szív- és érrendszeri betegségben szenvedők jelentős részben vérrögösödéssel összefüggő szövődmények miatt halnak meg; ilyen lehet például a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia. A professzor úgy fogalmazott:

Az teljesen egyértelmű, hogy amikor a betegek akkut szakban vannak a kórházban, esetleg intenzív osztályon, akkor erőteljes véralvadásgátló-kezelésre van szüksége, azzal kapcsolatban azonban még nincs elég adatunk, hogy amikor egy ilyen beteg kijön a kórházból, utána hogyan kezeljük véralvadásgátlóval, mennyi ideig és milyen típusút adjunk neki, ezt még tanuljuk, sajnos.