Balog Zoltán: megtapasztalhatjuk nagypéntek kétségbeesését, de az új élet reményét is

2021.04.03. 10:43 Módosítva: 2021.04.03. 10:46
A református püspök szerint megrázó, nehéz időszak a mostani, olyan, mint amiről Jeremiás próféta azt mondta, "feljött a halál az ablakainkba".

Idén mélyebben megtapasztalhatjuk nagypéntek kétségbeesésének, fájdalmának, de a feltámadásnak, az új élet reményének a valóságát is - mondta Balogh Zoltán református püspök az MTI-nek adott interjújában.

Arról is szót ejtett, hogy 

a kórházakat látogató lelkészek nap mint nap találkoznak a halálra készülő emberekkel, vigasztalják a szeretteiket,

mégis, a fájdalmat nem alábecsülve vallja: az életünk alaptörténete, hogy a nagypéntekből hogyan lesz feltámadás, húsvét. "Ezt éljük most át" - tette hozzá.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a húsvét üzenete az, hogy a világ a bajban, a járvány idején sincs egyedül, és aki megalkotta, képes arra is, hogy megszabadítsa, hogy újjáteremtse. Ez az újjáteremtés pedig "az ember életében személyesen kezdődik". Nem nagy társadalmi világmegoldásokat és intézkedéseket kell várni, hanem oda kell figyelni a bennünk kezdődő változásra, és arra a szerető Istenre, "aki nemcsak megteremtett minket, hanem meg is akar szabadítani".

Hisszük, hogy ha közel kerülünk ehhez a misztériumhoz, akkor abból ma is remény, életerő, új kezdet és feltámadás fakad. Ezt az üzenetet kell tudni lefordítani azokra a helyzetekre, amelyekben vagyunk, azoknak a nyelvére, akiket meg akarunk szólítani. Ezzel a lelkülettel kell közeledni a gyermekeinkhez, akik össze vannak zavarodva, a fiataljainkhoz, akik ki vannak éhezve a kontaktusokra, a középkorúakhoz, akik a munkájuk elvesztése miatt aggódnak és az idősekhez, akik az életüket és családjukat féltik

- sorolta, hozzátéve, hogy ez nagyon sok lelkigondozói beszélgetést tesz lehetővé és szükségessé.