Időhúzásra játszik a kormány, nem módosította még a Lex NGO-t

2021.04.03. 09:58
Fogy az idő. Az Európai Unió civiltörvénnyel kapcsolatos felszólítására április közepéig kell reagálnia Magyarország kormányának.

Április 18-ig kell a magyar Országgyűlésnek bejelentenie, hogy végrehajtotta az Európai Unió  Bírósága tavaly nyári döntését, és módosította a nem-kormányzati szervezetek átláthatóságáról rendelkező jogszabályt – értesült a Népszava. Ha ez nem történik meg, akkor a Bizottság keresetet indíthat a bíróságon, Magyarországot pedig pénzbüntetésre ítélhetik az ítélet be nem tartása miatt.

A magyar kormány eddig semmilyen lépést nem tett, viszont Brüsszelt próbálja felelőssé tenni a késlekedésért – derül ki abból az írásos válaszból, amit Dunja Mijatovicnak, a páneurópai jogvédő szervezet, az Európa Tanács emberi jogi  biztosának múlt heti feljegyzésére küldött. A szervezet memoranduma a magyar sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságról készült. Ebben, egyebek mellett szóvá teszik a magyar állam folytatódó jogsértését a Lex NGO-nak is nevezett átláthatósági törvénnyel kapcsolatban. Az uniós bíróság 2020. júniusi ítéletében megállapította: 

a külföldi támogatásban részesülő civil szervezetekre kirótt nyilvántartási és bejelentési kötelezettségek sértik a közösségi jogot, ezért az előírásokat vissza kell vonni. Megemlítette, hogy Orbán Viktor a döntést követően “Nyugat-Európa liberális imperializmusáról” beszélt, és azzal vádolta “a politikai szervezeteket”, hogy “hazájuk függetlenségének a felszámolására törekednek”.

A kormány reagált a Lex NGO-ra vonatkozó kifogásokra: „Varga Judit igazságügyi miniszter egy hónappal ezelőtt kifejezte a magyar kormány szándékát a vitatott rendelkezések hatályon kívül helyezésére, és elküldte a törvény átdolgozott szövegét az Európai Bizottságnak. Amint a Bizottság közli, hogy a szöveg elfogadható, a kormány azonnal benyújtja az Országgyűlésnek a javaslatot, amit a tavaszi ülésszak alatt meg is vitathat a képviselő-testület”.

A Népszava kérdésére, hogy mikorra készülnek el az értékeléssel, Christian Wigand bizottsági szóvivőt azt mondta, hogy a magyar kormánynak nincs mire várnia, Brüsszelnek semmi teendője az ügyben, viszont a törvényt már hosszú hónapokkal ezelőtt hatályon kívül kellett volna helyezni. Az EU Bíróság ítéletét az érintett tagállamnak azonnali hatállyal végre kell hajtania. Ebben a helyzetben a Bizottság egyet tehet, hogy felkéri az uniós bíróságot pénzbüntetés megállapítására abban az esetben, ha egy tagállam nem hajtja végre az ítéletet” – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy kapcsolatban állnak a magyarországi hatóságokkal.

A lap úgy tudja, hogy a civiltörvényt módosító szövegtervezet már az Európai Bizottság illetékes szolgálatának az asztalán van.