Soron kívüli oltást kérnek a hazai lelkészek

2021.04.03. 12:12

A templomok ugyan zárva vannak, ennek ellenére a lelkészek folyamatosan végzik szolgálatukat. Azzal, hogy elmennek a betegekhez, illetve temetnek, nap mint nap az életüket kockáztatják – mondta el Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvét alkalmából az MTI-nek.

Éppen ezért a 168 óra szerint a katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselői levélben fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez, akit arra kérnek, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a papokat, lelkészeket is sorolják előre az oltási tervben. (Nem csupán a három nagy keresztény felekezet, valamennyi egyház lelkészeinek oltását kérik.)

Fabiny Tamás többek között azzal érvel a soron kívüli lelkészoltakozás mellett, hogy:

  • veszélyeztetett hivatás az övék;
  • munkájuk arról szól, hogy továbbra is emberek közt mozognak;
  • egy éven keresztül semmiféle privilégiumot nem kért az egyház papjainak, lelkészeinek;
  • a lelkészek munkájára most különösen nagy szüksége van a társadalomnak, komoly feladat vár az egyházakra a társadalom lelki egészségének helyreállításában;
  • a több mint egy éve tartó járványhelyzet depresszióssá tette a társadalmat, és az ebből való felépülésben az egyházak sokat tudnak segíteni.

Fabiny Tamás arról is beszélt, hogy „túlsó part" néven már kidolgozták tervüket az újranyitásra, egyelőre online konferenciák és megbeszélések formájában zajlik a szervezetfejlesztési és teológiai munka. A lelkészek készülnek arra, hogyan lehet majd újraszervezni a közösségeket, ezen belül is megszólítani a fiatalokat.

Kapcsolódó

Balog Zoltán: megtapasztalhatjuk nagypéntek kétségbeesését, de az új élet reményét is

A kórházlelkészek naponta találkoznak a halálra készülő emberekkel, életünk alaptörténete, mégis az, hogy a nagypéntekből hogyan lesz feltámadás.