Tüdőgyógyászok tiltólistája

GettyImages-1215133950
2021.04.03. 15:35
Miközben a koronavírus-világjárvány idején minden felelős egészségügyi szakember a maszkviselés fontosságát hangsúlyozza, és a legutóbb bevezetett szigorításokkal alig van már kivétel e kötelezettség alól, a dohányosoknak mégis mintha felmentésük lenne: nyakra vagy homlokra tolt maszkkal fújják a füstöt a járókelőkre a közterületeken. Két tüdőgyógyász nyilatkozott a jelenségről az Indexnek, de akadt más mondanivalójuk is.

Dr. Fényes Márta véleményét már megírtuk egy korábbi cikkünkben, amelyben a doktornő a sportoláskor szükséges maszkviselés mellett érvelt, mondván, hogy forszírozott légzéssel, maszk nélkül akár 5–10 méter távolságra is eljuthat a kifújt levegő és vele mindaz, ami abban van, vagyis adott esetben a Covid–19-vírus.

A tüdőgyógyász arra is figyelmeztetett, hogy sajnos van ennél mindennaposabb rizikófaktor, hiszen az utcán dohányzó emberek is veszélyeztetik a környezetükben élőket,

mivel az általuk kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti. A doktornő megfigyelését bárki alátámaszthatja, aki a nagyvárosokban jár-kel, és nap mint nap találkozik az irodaházak előtt, a villamos- és buszmegállók környékén, illetve a vegyesboltok előtt gondtalanul cigarettázókkal.

Egy másik tüdőgyógyász, Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed légzésközpont főorvosa is megosztotta erről a gondolatait és a személyes tapasztalatait az Indexszel.

A doktornő úgy látja, hogy az embereknek a több mint egy éve tartó vírushelyzetben mostanra elfogyott a türelmük, lazítottak a fegyelmen, de a lehető legrosszabb időzítéssel, a járvány legsúlyosabb időszakában. Pedig a főorvos szerint most kellene igazán bezárkóznunk.

Mindennapos munkájában azt tapasztalja, hogy a megkezdett oltások megzavarták az embereket, hiszen a már beoltottak új keletű magabiztossággal járnak-kelnek a világban, miközben ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést, amihez képest még a vakcina nélküli időszak is jobb volt, amikor mindenki félt és bezárkózott.

Véleményem szerint az emberek viselkedését most a fegyelemnek kellene meghatároznia

– fogalmazott a doktornő, aki azt is hangsúlyozza, hogy természetesen bárki megszomjazhat, megéhezhet akár közterületen is, de azt javasolja, hogy aki így jár, és feltétlenül az utcán kell innia, ennie, az húzódjon félre, biztonságos távolságban a többi járókelőtől.

Dohányzás és az elmaradhatatlan kávé

Dr. Várdi Katalin tisztában van azzal, hogy a dohányzás azonkívül, hogy káros szenvedély és súlyos betegségek előidézője, egyfajta közösségi tevékenység is. Mégis úgy véli, hogy a dohányosoknak most változtatniuk kell a korábbi szokásaikon. Mint mondja, nem kellene dohányozni az utcán, már csak azért sem, mert a hagyományos légzéshez képest cigarettázáskor a kifújt füst – és esetleg abban a vírus – mélyebbről jön a tüdőből, és nagyobb területen szóródik. Vagyis ha egy dohányos Covid-fertőzött, akkor fokozottan fertőzőképes.

„A minap betértem egy lottózóba, ahol a szelvények kitöltése közben az emberek álluk alá tolt maszkokkal egymás mellett kávézgattak, úgy töltögették ki a szelvényeiket. Nos, nem véletlenül zártak be a kávézók, az ilyen programokat is nélkülözni kellene” – figyelmeztet a doktornő.

Sorban állás

Az új vírusvédelmi szabályok értelmében a boltok az alapterületük alapján korlátozottan engedhetik majd be a vásárlókat, ami miatt az üzletek előtt sorok alakulhatnak ki. Dr. Várdi Katalin ezt is veszélyesnek tartja, mert véleménye szerint az emberek egyrészt nem igazán tudják megbecsülni a szükséges védőtávolságot, másrészt óhatatlanul beszélgetésbe elegyednek egymással, és ez a kettő együtt hasonló veszélyforrás, mintha bemennének a boltba.

Iskolák

Ha a tanulók április közepétől ismét iskolai közösségbe mehetnek, ahol viszont csak a tanárok lesznek beoltva, az oktatási intézményekben olyan fertőzési gócok alakulhatnak ki, ahol a gyerekek megbetegedhetnek, illetve ahonnan a vírust a szüleikhez, nagyszüleikhez is hazahurcolhatják.

Építkezések

Vírusvédelmi szempontból Dr. Várdi Katalin az építkezéseket is kiemelten kockázatos helyeknek tartja. Rengeteg felelőtlenséget lát az ilyen helyeken, hiszen, mint mondja, tavasz van, gőzerővel folyik a munka a kisebb-nagyobb építőipari beruházásokon, miközben a munkások általában egymás közvetlen közelében, maszk nélkül dolgoznak.

Futás

A maszkviselés és a sportolás összefüggéséről egy korábbi cikkünkben már írtunk, de Dr. Várdi Katalin szavait érdemes megszívlelni ebben a tekintetben is, hiszen a doktornő maga is rendszeresen fut, mégpedig maszkban, amit csakis a hajnali erdei edzések alkalmával vesz le, amikor biztos benne, hogy nem találkozik szembejövővel.

A tüdőgyógyász ezzel összefüggésben arról is beszélt, hogy a szabadidős sportolók közül sokan a harmincas-negyvenes korosztályhoz tartoznak, amely most különösen nagy veszélynek van kitéve, hiszen sokan közülük kisgyermekes szülők, akik nagy felelősséggel tartoznak önmaguknak és a családjuknak.

(Borítókép: Kávézó emberek Oroszországban 2020. március 25-én.  Fotó: Sergei Fadeichev / TASS / Getty Images)