Pintér Sándor: Jogszerűen tartózkodott Magyarországon a Honvédkórházban gyilkoló férfi

2021.04.03. 10:17 Módosítva: 2021.04.03. 10:18

Jogszerűen tartózkodott Magyarországon a 37 éves kínai férfi, aki életveszélyesen megsebesítette a Honvédkórházban fekvő tanárnőt – közölte Pintér Sándor belügyminiszter a parlament honlapjára feltöltött írásos válaszában Szilágyi Györgynek. A jobbikos képviselő közvetlenül az eset után tette fel a tartózkodás időtartamára és jogszerűségére vonatkozó kérdéseit, amikor a nő még életben volt.

Szilágyi György arra is kíváncsi volt, felvették-e a kapcsolatot az ügyben a kínai és a magyar hatóságok. Megkérdezte, hogy a férfi rendelkezik-e magyar állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel, és ha igen, mikor és milyen eljárásban kapta. Feltette azt a kérdést is, hogy a belügyminiszter ki tudja-e jelenteni, hogy a kínai férfi nem a letelepedési kötvényprogram résztvevője, illetve hogy törvényesen tartózkodott Magyarországon.

Az Index is hírt adott róla, hogy március közepén egy Covid-osztályon kezelt kínai férfi minden előzmény nélkül kezdett sebészollós ámokfutásba, öt embert is megsebesítve, mire sikerült ártalmatlanná tenni. Az öntudatlan állapotban, lélegeztetőgépen lévő tanárnő, akit mintegy 30 késszúrás ért, később belehalt sérüléseibe

Pintér Sándor válaszában őszinte részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak.

„Az idegenrendészeti hatóság a tragikus eset összes körülményének figyelembevételével, a jogszabályi előírásoknak megfelelő, a társadalmi érdekeket is szem előtt tartó döntést fog hozni, amely döntés tartalmát előre jelezni nyilvánvalóan nem lehet, és amelyre a folyamatban lévő büntetőeljárás is jelentős befolyással bír majd” – jelentette ki a belügyminiszter.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvényre hivatkozva közölte, hogy személyes adatokat tartalmazó tájékoztatást nem adhat. Válaszát azzal zárta, hogy a személyes adatok tiszteletben tartásával elmondható, hogy a kínai férfi „jogszerűen tartózkodott Magyarországon”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport