40 ezer vakcinát adunk Csehországnak

2021.04.03. 15:37

Ausztriához és Szlovéniához hasonlóan mi is segítünk Csehországnak: 40 ezer vakcinát adunk majd május első felében, addigra ugyanis Magyarországon lesz annyi oltóanyagunk, hogy mindenkit be tudunk oltani – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A vakcinaátadás kapcsán Szijjártó Péter elmondta, hogy szerinte az Európai Bizottság vakcinabeszerzése miatt került Csehország vakcinaínségbe. Az előbbit a külügyminiszter elhibázottnak, Csehország helyzetét pedig nehéznek nevezte.

Mivel mi időben léptünk, és a kormány a brüsszeli közös beszerzés mellett nagy mennyiségben keleti vakcinákat is vásárolt, az Európai Unióban élen járunk a lakosságarányos beoltottság tekintetében

– fogalmazott a posztban Szijjártó Péter.

FRISSÍTÉS: Az MTI szerint a cseh közszolgálati televíziónak Andrej Babis cseh miniszterelnök így nyilatkozott erről: „felhívtam Orbán Viktor magyar kormányfőt, akit barátomnak tartok, és megkértem a szolidaritásra".

Állítása szerint a magyar miniszterelnök azt ígérte, május első hetében, a Pfizer vagy a Moderna vakcinájából fog 40 ezer darabot átadni Magyarország Csehországnak.