Gyengíti az oltásvédelmet a koronavírus Japánban terjedő mutációja

2021.04.04. 12:49

Japánban elkezdett terjedni a koronavírus E484K nevű verziója, amely gyengíti az oltásvédelmet – számol be a napi.hu a Reuters alapján. Az „Eek”-variánst 14 olyan személyből 10-nél mutatták ki, akiknek márciusban lett pozitív a teszteredményük a tokiói orvosi és fogorvosi egyetemi kórházban.

Januárban és februárban 36 fertőzöttből 12-en hordozták a típust, és egyikük sem utazott külföldre az elmúlt időszakban. Elmondásuk szerint nem is találkoztak olyannal, aki járt volna az ország határain kívül.

Az egészségügyi szakértőket aggasztja a mutáns törzsek terjedése, pénteken 446 új fertőzöttről számoltak be Tokióban, ami elmarad a januári, 2500 feletti csúcstól. Oszakából viszont rekordszámú, 666 esetet jelentettek, egyébként már az Egyesült Királyságban is azonosították ezt a változatot.

A lap azt is írja, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a monoklonális és a szérumeredetű antitestek 10–60-szor kevésbé hatékonyak az E484K mutációt hordozó vírus semlegesítésében. Szakértők szerint a variáns terjedése veszélyeztetheti a vakcinaprogramok hatékonyságát, mert olyan génjei vannak, amelyek segítenek elkerülni az emberi test immunválaszát.